Initiatiefnemers van het Bilthovens Wijnfestival: v.l.n.r. Roos van Dijk en Corine Rasker (PK), Jeroen ter Burg (Rotary de Bilt-Bilthoven) en Henk van Capelle (Lions Club Bilthoven-’t Stichtse Hart).
Initiatiefnemers van het Bilthovens Wijnfestival: v.l.n.r. Roos van Dijk en Corine Rasker (PK), Jeroen ter Burg (Rotary de Bilt-Bilthoven) en Henk van Capelle (Lions Club Bilthoven-’t Stichtse Hart).

Eerste wijnfestival in Bilthoven

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 27 mei vindt van 15.00 uur tot 00.00 uur het eerste Wijnfestival op het Vinkenplein in Bilthoven plaats. Behalve heerlijke wijnen proeven en genieten van diverse delicatessen kunnen bezoekers ook genieten van foodstands, entertainment en muziek. 

In samenwerking met de Lions Club Bilthoven- het Stichtse Hart, Rotary De Bilt Bilthoven en PK Bilthoven wordt tijdens het evenement ook geld opgehaald voor Vrienden UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Met het sponsorgeld worden drie innovatieve onderzoeken gesponsord. 

‘Het eerste concept was een heel weekend vol festiviteiten, maar dat was niet realiseerbaar op korte termijn’, vertelt Corine Rasker, medeorganisator van het evenement. ‘Toch wilden wij wel iets doen in Bilthoven’. ‘En dat werd dus een wijnfestival’, vult medeorganisator Roos van Dijk aan. ‘Winkeliers die delicatessen passend binnen het thema en/of wijnen verkopen vragen wij hun steentje bij te dragen’. Het Vinkenplein zal voor 1 dag een Frans of Italiaans getint dorpsplein worden. Overal staan tentjes met eten en drinken, bezoekers kunnen plaatsnemen aan lange tafels of aan een wijnton, met goede muziek. Rasker: ‘Nu nog hopen dat het weer mee zit’. Tijdens het evenement worden diverse activiteiten georganiseerd voor het Wilhelmina Kinderziekenhuis. 

Onderzoek
Het WKZ is onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en is expertisecentrum voor ruim twintig zeldzame ziekten. Met het Bilthovens Wijnfestival wordt geld opgehaald voor drie onderzoeken: “Diagnose Onbekend”, voor ouders met een ziek kind waarvan de ziekte nog niet bekend is. Het WKZ werkt aan het klaarstomen van technieken, die al beschikbaar zijn voor onderzoek. Met het tweede onderzoek hoopt WKZ geneesmiddelen te vinden voor 500 patiënten met Cystic Fibrosis, ook wel taaislijmziekte genoemd. Met het derde onderzoek hoopt WKZ een oplossing te vinden voor kinderen met long-COVID.

Voor kaartverkoop of meer informatie over het evenement kunt u terecht op de website: www.bilthovenswijnfestival.nl