De organisatie kijkt uit naar weer een gevarieerde editie van Gluren bij de Buren op 1 april.
De organisatie kijkt uit naar weer een gevarieerde editie van Gluren bij de Buren op 1 april.

Dertiende editie Gluren bij de Buren

Algemeen

‘Na onze oproep voor deelname aan Gluren bij de Buren, ontvingen we maar liefst negentien enthousiaste reacties van artiesten. Dit hoge aantal hadden we nooit verwacht!’ De leden van de werkgroep Gluren bij de Buren - onderdeel van Stichting Kunst en Cultuur De Bilt - werden daarmee echter wel voor het blok gezet. 

Omdat zich te weinig huiseigenaren als gastvrouw of -heer voor de artiesten en de bezoekers hadden aangemeld, moesten ze een keuze maken: artiesten afzeggen of alles op alles zetten om meer locaties te vinden. Marieke de Kruijf, Ankie de Niet, Rosine Weenink, Anneke Iseger en Rob van Maanen kozen voor de tweede optie. Locaties die voorgaande jaren hadden meegewerkt, werden nogmaals aangeschreven en er kwam een oproep in de plaatselijke pers; ‘Het resultaat was wederom overweldigend. Opeens bevonden we ons in de luxe positie dat we meer locaties dan acts hadden! We hebben de artiesten en de locaties zorgvuldig gematcht en de overgebleven huiseigenaren een mail gestuurd waarin we de hoop uitspraken, dat we volgend jaar nogmaals een beroep op hen konden doen. Eén ding is zeker: dan houden we dit evenement weer op zaterdag- én zondagmiddag.’ 

Voor Gluren bij de Buren stellen particulieren in hun woning belangeloos een ruimte beschikbaar. Huiskamers, maar ook bijvoorbeeld buurtcentra en ontmoetingsruimtes, vormen gedurende een middag een podium voor theatermakers, bands, koortjes, singer-songwriters, ensembles en andere (amateur)artiesten. ‘De optredens zijn dit jaar bijzonder gevarieerd. Van een vocaal a capella ensemble tot iconische jazz, van een blues- en rockband tot een jeugdstrijkorkest en een zanger die Nederlandstalige liedjes zingt, van een verhalenvertelster en een muziektheater tot ‘retropop’. Er is voor ieders smaak wel iets.’ Ook de locaties zijn zeer divers: niet alleen huiskamers, maar onder meer ook een landhuis, het Parkhuisje in het Van Boetzelaerpark en Atelier De Kooi van de in 2014 overleden kunstenaar Jits Bakker. 

‘We kijken echt uit naar deze gevarieerde editie,’ aldus de werkgroepleden, van wie er drie ook zelf zullen meedoen: Ankie de Niet treedt met haar saxofoonensemble Xasaxa op in Lugtensteyn, Rob van Maanen treedt met de formatie Slightly Different op in Huize Sandwijck, en Anneke Iseger heeft met de band Promotion optredens in Atelier De Kooi. ‘We weten zeker, dat hier en daar het dak eraf gaat.’

Op de website www.skc-debilt.nl staat het volledige programma met de artiesten en locaties. Bovendien staat de flyer, waarvan op elke locatie een stapeltje zal liggen, volgende week paginagroot in De Vierklank. Door onvoorziene omstandigheden kan het voorkomen, dat een optreden niet doorgaat. Kijk daarom voor alle zekerheid nog even op deze website voordat u de deur uitgaat. Zowel de artiesten als de gastvrouwen en -heren doen belangeloos mee. De optredens zijn gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor dit doel staat op elke locatie een spaarpotje met een QR-code voor degenen die geen geld bij zich hebben. De maximaal 30 minuten durende optredens tijdens deze dertiende editie van Gluren bij de Buren op zaterdagmiddag 1 april, zijn om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.