Burgemeester Sjoerd Potters ontvangt het eerste exemplaar van het boek ‘100 jaar Woudkapel’ uit de handen van auteur Otto Tissing.
Burgemeester Sjoerd Potters ontvangt het eerste exemplaar van het boek ‘100 jaar Woudkapel’ uit de handen van auteur Otto Tissing.

De Woudkapel viert 100 jarig jubileum

Algemeen

Vrijdag was de grote zaal van de Woudkapel helemaal vol met genodigden en belangstellenden voor de start van de festiviteiten rond het 100 jarig bestaan. 

Bestuursvoorzitter Dini van Egmond opende de avond en keek terug op de ontstaansgeschiedenis van het gebouw: ‘Het waren 4 vrouwelijke ‘vrijdenkers’ die het initiatief namen om hier een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School neer te zetten. Dit gebouw is inmiddels een gemeentelijk monument. Hun doel was ruimte te bieden aan bijeenkomsten met muziek, theater, lezingen, kunst exposities, films en diensten. Er moest immers ook plaats komen voor alle wereldreligies, die ruimhartig en vrijzinnig beleefd konden worden. De Woudkapel wil een tegenhanger zijn van de individualisering en vercommercialisering van de maatschappij. Het programma van het Festival van zaterdag en zondag is dan ook gebaseerd op de kernwaarden van deze kapel’. 

Geschiedenis
Bestuurslid Nelleke Metselaar vertelde over het aanstaande festival onder de naam ‘Festival der Bespiegeling’, gevolgd door een muzikaal intermezzo op de piano. Otto Tissing, auteur van het boekje ‘100 jaar Woudkapel’ vertelde over de ontstaansgeschiedenis van het gebouw en de rol van de vrouwen die aan de wieg ervan stonden. Hij noemde ook de bekende architect George van Heukelom, die ook de zgn. Inktpot in Utrecht ontworpen heeft.

Bijzonder
Burgermeester Sjoerd Potters sprak over de bijzondere positie die de Woudkapel in De Bilt inneemt; een plaats voor kunst, cultuur, bezinning en ontmoeting. Met plaats voor alle religies en vooral vrijdenkers. Hij sprak de wens uit om met elkaar in gesprek te blijven en vooral te luisteren naar de ander. Na zijn bijdrage was er een muzikaal intermezzo met het Impromptu van Franz Schubert.

Als laatste spreker noemt Madelief Brok, de inspirator van dit huis, ook de 2 winnaars van de fotowedstrijd. De opdracht was een portretfoto te maken en die flink uit te vergroten. De resultaten waren heel bijzonder. Dini van Egmond sloot de bijeenkomst en nodigde de gasten uit voor een drankje en hapje; daar werd nog lang nagepraat. (Frans Poot)