Het Dudok Ensemble tijdens de uitvoering in 2022.
Het Dudok Ensemble tijdens de uitvoering in 2022. Foto: foto Frans Poot

Dudok Ensemble brengt Matthäus Passion

Algemeen

Op zondag 2 april vindt in Bilthoven de tweede van drie uitvoeringen van de Matthäus Passion door het Dudok Ensemble plaats onder leiding van Anthony Scheffer. 

De dirigent verrast door energieke tempi en accenten gecombineerd met intieme ingetogenheid. Tenor Nathan Vale vertolkt als ware verteller weer met verve de rol van de Evangelist en Edmund Saddington zet een menselijke Christus neer. Overige solisten zijn Cressida Sharp (sopraan), Kaspar Kröner (altus), Christopher Willoughby (tenor), Tiemo Wang en Pieter Ulco Hendriks (bas). 

Het concert op 2 april in Bilthoven markeert twee jubilea. Allereerst viert het Dudok Ensemble mee met het 100-jarig bestaan van de OLV (Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand). Daarnaast is het 10 jaar geleden, dat het Dudok Ensemble de Matthäus Passion in Bilthoven voor het eerst uitvoerde. Daarmee heeft een traditie, die eerder door de Bilthovense onderwijsvernieuwer Kees Boeke werd gestart, weer vaste grond gevonden met een grote groep enthousiaste toehoorders. 

Bach
Nederland is maar een klein vlekje op de wereldkaart, maar huisvest ’s werelds grootste traditie in het ten gehore brengen van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Bach componeerde zijn werk bijna 300 jaar geleden. De Bachvereniging is opgericht in 1921 om Bachs Matthäus Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Inmiddels zijn er in ons land ruim 100 plaatsen waar de Matthäus Passion jaarlijks wordt uitgevoerd. Sinds bijna 25 jaar neemt het Dudok Ensemble een stevige plek in deze traditie in. Jaarlijks brengt dit ensemble met groot enthousiasme de Matthäus Passion ten gehore in thuishaven Hilversum en Amsterdam. Sinds 2013 maakt ook de uitvoering van het Dudok Ensemble in Bilthoven deel uit van deze traditie.

Ensemble
Het Dudok Ensemble, bestaande uit (semi-)professionele musici en geschoolde amateurs, laat zich leiden en inspireren door verschillende dirigenten. Dat brengt verrassende en bewogen interpretaties met zich mee, waardoor de eeuwenoude muziek steeds met verse inzichten wordt bestudeerd en uitgevoerd. Daarnaast biedt het Dudok Ensemble een podium voor jonge getalenteerde solisten.

In 2019 heeft het Dudok Ensemble naast de drie concerten in Nederland een succesvolle tournee gemaakt door Zuid-Korea met uitverkochte optredens in Seoul, Busan en Daegu en heeft daarmee deze passie ook verder internationaal op de kaart gezet onder leiding van dirigent Johan Rooze. 

In het jubileumjaar 2024 zal de artistieke leiding in handen zijn van de internationaal gerenommeerde dirigent Edward Caswell. Naast de drie uitvoeringen in Nederland worden mogelijkheden voor een Europese tournee bekeken. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.dudokensemble.nl, www.podiumplein.nl en bij de Bilthovense Boekhandel (Vinkenlaan 2 te Bilthoven).         (Floor Hennekes)

Lezersactie
Voor deze voorstelling is een aantal toegangskaarten beschikbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen stuur je uiterlijk maandag 27 maart een mail naar info@vierklank.nl met in het onderwerp Dudok. De kaarten worden onder de inzenders verloot. Iedereen krijgt bericht.