Voordat het feest los barst, oefent Harry's Inspiration een paar zaterdagochtenden.
Voordat het feest los barst, oefent Harry's Inspiration een paar zaterdagochtenden.

Meezingen tijdens Preek van de Leek

Algemeen

door Walter Eijndhoven 

Zondag 19 maart zijn belangstellenden weer van harte welkom bij de Preek van de Leek; deze keer vanuit de OLV kerk in Bilthoven. Ditmaal een heel bijzondere preek, waarbij het koor Harry’s Inspiration diverse koorgedeeltes zingt van de film- en rockopera ‘Jesus Christ Superstar’ en alle aanwezigen mogen uit volle borst meezingen. 

Tussen de verschillende koorgedeeltes vertellen zangers wat deze muziek voor hen betekent. Eén van hen is drummer Erik Röling uit Den Dolder. ‘Het koor is nooit van dezelfde samenstelling. Voor dít arrangement zijn veel koperinstrumenten aanwezig, naast piano, dwarsfluit en drums. Van deze muziek fleur ik enorm op. En natuurlijk hoop ik dat iedereen in de kerk meezingt en danst onder leiding van onze dirigent Paul Brandsma’. 

Project
‘Het is echt een project’, vult koorlid Els Vriens aan: ‘Harry Koch, onze helaas te vroeg overleden dirigent, maakte een speciaal arrangement van deze muziek, speciaal gericht op ieders stem. Voor deze preek oefent ons koor drie à vier maal en volgende week gaan wij helemaal los. Wij hopen dus op een grote opkomst’.

Tijdens de Preek van de Leek vindt een collecte plaats voor Afghaanse asielzoekers in Huis ter Heide. ‘In de kazerne in Huis ter Heide bevinden zich 500 asielzoekers, waarvan 50 vrouwen’, vertelt vrijwilligster Liesbeth Rentink. ‘Dankzij een subsidie van Emmaus richten wij ons op de vrouwen in het kamp. Zij krijgen iedere vrijdagochtend naailes van vrijwilligers. Als de deelneemsters het leuk vinden, kunnen zij een diploma halen en werk zoeken in onze maatschappij. Vooral jonge vrouwen zijn geïnteresseerd in een diploma. Zij hebben nu echt een doel in hun leven. Eén zaak in Utrecht heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn. Een bijkomend voordeel is dat mannen nu ook respect krijgen voor deze vrouwen’. 

Met de preek van de Leek proberen de Centrumkerk en de OLV een ander publiek te bereiken dan dat van de zondagochtend. Tijdens de Preek vertelt een leek (gelovig of niet) over zijn of haar passie. Je hoeft immers geen dominee te zijn om te preken of een inspirerend verhaal te houden. 

De Preek van de Leek is op zondag 19 maart en begint om 16.00 uur in de OLV kerk, Gregoriuslaan 8 in Bilthoven. Na afloop bent u welkom voor een hapje en een drankje. De toegang is vrij.