Afbeelding

Een energiecoach op bezoek

Algemeen

BENG! is de lokale, duurzame energiecoöperatie voor en door inwoners van De Bilt. De coöperatie zet zich in voor een energieneutraal De Bilt. Om dit te bereiken zijn onder andere vrijwillige energiecoaches actief. Eén van de nieuwe coaches is Jeroen Wolters uit Bilthoven.

Sinds half december 2022 is Wolters vrijwilliger bij BENG! Hij vertelt: ‘In oktober stond in De Vierklank een artikel over BENG!’ Zij zochten onder andere energiecoaches en dat leek mij wel een leuke job. Behalve dat energiebesparing belangrijk is voor het milieu, vind ik het ook leuk mensen hierover te adviseren. Wat kunnen zij doen om hun energierekening zo laag mogelijk te houden?’ 

Na een training ging Wolters half december aan de slag als energiecoach. Wat doet hij dan precies? Wolters beschrijft: ‘Na een aanmelding maak ik een afspraak om het huis te komen bekijken. ‘Tijdens zo’n bezoek aan huis zie je al heel snel of kieren aanwezig zijn, het huis dubbelglas heeft, of hoe warm of koud het in huis is. Vaak zijn het heel kleine dingen die kunnen helpen’. De energiecoach vraagt ook naar gewoontes die misschien anders kunnen. Hoe hoog staat de verwarming ’s nachts? Of als er niemand thuis is? 

Maatregelen
Wolters: ‘En dan overleggen we wat er mogelijk is. Mensen kun je al helpen met heel kleine maatregelen of tips. Tochtstrip, een brievenbusborstel, een andere douchekop. Vaak staat de televisie op stand-by. Trek maar gewoon die stekker eruit, ook die van je laptop. En zo zijn er nog veel meer simpele besparingen. Meestal denk je: ach, zoveel kost dat nu ook weer niet. Maar over een heel jaar gezien kun je toch een flink bedrag besparen. En wie wil dat niet?’ Als mensen zelf de maatregelen moeilijk kunnen uitvoeren, zet BENG! vrijwillige energieklussers in. Bij een klein budget zijn ook de materialen gratis, dankzij gemeente De Bilt.

‘Na twee maanden kom ik nog een keer terug om te kijken hoe het bevalt.’ Energiecoaches van BENG! komen vooral in huurwoningen. In koopwoningen zijn weer andere mogelijkheden, daar geven de energieambassadeurs van BENG! advies over. ‘Zo willen we graag alle inwoners helpen te besparen en te bezuinigen op energie .’ 

Voor vragen over energiebesparing in uw huurwoning kunt u contact opnemen met energiecoach@bengdebilt.nl