Harm Wiegers in actie tijdens de 6 uur van de Haarlemmermeer in 2022 waar hij ruim 72 kilometer heeft gelopen.
Harm Wiegers in actie tijdens de 6 uur van de Haarlemmermeer in 2022 waar hij ruim 72 kilometer heeft gelopen.

Harm Wiegers loopt 100 miles race in Amersfoort

Algemeen

door Kees Diepeveen 

De ultra duursport heeft de 32 jarige Groenekanner Harm Wiegers sinds drie jaar stevig in de greep. Voorzichtig begonnen met 2,5 kilometer is nu uitgegroeid tot deelname aan de 100 Miles van Amersfoort, waar hij op 28 en 29 januari in 22 uur tijd 160 kilometer hardlopend hoopt af te leggen. Een heel bijzonder verhaal.

In 2019 verhuist Harm Wiegers vanuit Utrecht naar Groenekan. In zijn Utrechtse jaren was hij veelvuldig met vrienden in de sportschool te vinden om krachttraining te doen. Tot het noodlot toesloeg en hij door een val zijn pols brak en drie weken een gipsen manchet kreeg. Omdat hij toch een uitlaatklep wilde hebben ging hij wandelen en probeerde hard te lopen. Gehinderd door het gips beviel het hardlopen goed en werden de afstanden steeds iets langer. Hardlopen werd uiteindelijk zijn passie wat in drie jaar tijd al is uitgegroeid tot deelname aan de 100 miles race in Amersfoort. 

Coach
Harm Wiegers is een echte selfmade atleet. Tot op heden heeft hij alles zelf gedaan en bedacht. Veel lezen over trainingsmethoden, trainingsschema’s, voeding en materiaal heeft hem zo ver gebracht en natuurlijk ook veel praten met mensen uit de ultra duursport. Daar komt nu verandering in. Vanaf februari gaat hij samenwerken met een heel ervaren coach. Harm: ‘Hij kan mij zeker vooruit helpen. Ik ben erg nieuwsgierig naar de samenwerking en wat ik allemaal nog kan leren om beter te worden’.

Groeiproces
Met veel passie praat Harm Wiegers over zijn sport en hoe hij het beleeft. ‘Na mijn polsblessure kreeg ik vrij snel in de gaten dat ik hardlopen wel erg leuk vond. Ik bouwde de afstanden steeds verder op. Toen ik 10 kilometer ging lopen overzag ik het allemaal nog niet zo maar vond het wel spannend om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Ik merkte wel dat ik in een groeiproces zat. Ik ging steeds verder lopen. Een halve marathon en enige tijd daarna een hele marathon. Het maakte iets in mij los. Als je echt wilt dan kun je het en dat geeft heel veel zelfvertrouwen. Ook in het dagelijks leven. Ik ben zelfbewuster geworden en heb veel meer vertrouwen in mezelf vergeleken met de periode vóór het hardlopen’.

Ultra marathons 
Toen maakte Harm kennis met de ultra marathons. Dit zijn afstanden die vele malen verder gaan dan een gewone marathon van 42 kilometer. ‘Ik merk dat ik fysiek veel aan kan en heel snel herstel. Gelukkig ben ik niet veel geblesseerd. In 2022 heb ik 5 races gelopen. Een 50- en een 60-kilometer race en twee maal een 6-urenrace waarbij het gaat om hoeveel kilometer je kunt lopen in die tijd. In kwam bijna aan de 75 kilometer. Ik heb ook een race van 160 kilometer gelopen. Daar rende je elk uur een ronde en dan had je even pauze. Het duurde 23 uur en 41 minuten. Dat zal dus in Amersfoort veel sneller moeten’.

Amersfoort
Zaterdag 28 januari start Harm aan de 100 Milesrace in Amersfoort. Het parcours bestaat uit rondes van 3,75 kilometer. In totaal moet hij 43 ronden lopen om aan de 160 kilometer te komen. En dat binnen de 22 uur. Is het mogelijk dat hij zijn race zo kan indelen dat hij ook zijn rustmomenten kan nemen? Het zal blijken. Het is voor Harm de eerste keer dat hij een dergelijke afstand binnen 22 uur moet zien af te leggen. ‘Ik ben zelf ook erg nieuwsgierig of ik nu in staat ben om deze afstand wel binnen de 22 uur te lopen’ aldus de ultra-atleet.