Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt: een punt waar diverse fiets- en wandelroutes samen komen. Goed bereikbaar per auto en met voldoende parkeergelegenheid.
Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt: een punt waar diverse fiets- en wandelroutes samen komen. Goed bereikbaar per auto en met voldoende parkeergelegenheid. Foto: foto Routebureau

Routenetwerken voor fietsen, wandelen en varen opnieuw gewaarborgd

Algemeen

door Henk van de Bunt

De provincie Utrecht en 26 Utrechtse gemeenten hernieuwen per 1 januari 2023 de samenwerking in het Routebureau Utrecht voor het beheer en onderhoud, de ontwikkeling en de informatievoorziening en marketing voor recreatieve fiets-, wandel- en vaarroutes in de provincie Utrecht. Het Routebureau Utrecht wordt in de huidige vorm per 2023 ondergebracht bij de provincie Utrecht.

Jeroen van Noort (Manager Routebureau Utrecht) vertelt: Het Routebureau Utrecht is sinds 2018 het centrale aanspreekpunt voor ‘route-gebonden recreatie’ in de provincie. Het beheert bewegwijzerde recreatieve routenetwerken, zoals het fietsroutenetwerk met fietsknooppunten en de bewegwijzerde wandelroutenetwerken. Het Routebureau Utrecht verbindt de provincie, gemeenten, routeontwikkelaars, terrein-beherende organisaties, landgoedeigenaren, marketingorganisaties en andere partijen die zich bezighouden met recreatieve routes’.

Nieuwe organisatie
Afgelopen jaren was het Routebureau Utrecht onderdeel van Recreatie Midden-Nederland (RMN). Omdat RMN binnenkort ophoudt te bestaan is gezocht naar een nieuwe organisatievorm, waarbij de samenwerking tussen provincie en gemeenten gelijkwaardig blijft en het Routebureau vanuit dezelfde identiteit blijft functioneren. Daarom wordt het per 1 januari ondergebracht bij de provincie Utrecht.

Herbevestiging samenwerking
Tijdens het bestuurlijk overleg op 25 november 2022 is het hernieuwde convenant ondertekend door de portefeuillehouders recreatie van alle gemeenten en door gedeputeerde Rob van Muilekom. Hiermee herbevestigen zij de samenwerking in recreatieve routes en zijn de routenetwerken voor fietsen, wandelen en varen in de provincie Utrecht ook de komende jaren gewaarborgd. Van Noort: ‘Helaas was de Biltse wethouder Anne Marie ‘t Hart verhinderd. Er is met haar een aparte afspraak gemaakt voor ondertekening; uiteraard is De Bilt volledig betrokken bij alle ontwikkelingen’. Anne Marie ’t Hart: ‘Woensdag 7 december ondertekent ook De Bilt het convenant. Het is zo bijzonder hoe het landschap rond onze dorpen verandert in slechts vijf minuten fietsen of een kwartiertje wandelen. Zo’n knooppuntmarkering maakt je nieuwsgierig naar alle paden die je nog niet bent ingeslagen en laat je meer ontdekken. Daarom zetten wij graag de samenwerking door.’

De Bilt
In De Bilt kun je heerlijk wandelen en heb je een groot aanbod aan natuur; zoals de bossen bij Bilthoven met het Panbos. Of je wandelt door het afwisselende landschap van Houdringe, Beerschoten en Oostbroek. In de dorpen Groenekan en Westbroek vind je mooie wandelroutes door het polderlandschap en langs elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals Fort Ruigenhoek in het natuurgebied Noorderpark Ruigenhoek. Anne Marie ’t Hart: ‘De oostelijke wandelroutes richting Amersfoort worden ook aan elkaar verknoopt. Je kunt straks de afstand heen en weer naar Parijs bewandelen om onze gemeente zonder één keer dezelfde weg te nemen.’ Jeroen van Noort: ‘Komend jaar wordt een nieuw wandelnetwerk aangelegd. De provincie Utrecht en het Routebureau Utrecht realiseren dit in het oosten van de provincie. De ambitie is om hiermee te komen tot een volledig aaneengesloten wandelnetwerk in de hele provincie Utrecht’.

Populair
Wandelen is populairder dan ooit als vrijetijdsbesteding en de provincie Utrecht heeft hen veel mooie wandelroutes te bieden. Een eenduidig en duidelijk bewegwijzerd wandelnetwerk stimuleert het wandelen en zorgt ervoor dat bezoekers en inwoners gemakkelijker de omgeving gaan verkennen. Dit draagt bij aan gezondheid, de leefomgeving en de lokale economie. Een duidelijke wandelstructuur biedt bovendien sturing aan bezoekersstromen en kan hiermee bijdragen aan duurzame spreiding en balans in de natuurgebieden.

Eenduidige bewegwijzering
Het nieuwe wandelroutenetwerk verbindt met eenduidige bewegwijzering routes via bestaande wandelpaden aan elkaar. Zo ontstaat een uitgebreid wandelnetwerk van +/- 865 km binnen het gebied van de Utrechtse Heuvelrug, regio Amersfoort en delen van de Gelderse vallei. Eerder werden al wandelnetwerken aangelegd in het Groene Hart, Utrecht-midden, Vijfheerenlanden en de Kromme Rijnstreek. Met de realisatie van dit nieuwe wandelroutenetwerk ligt er een aaneengesloten, provincie dekkend netwerk. Het Routebureau Utrecht voerde in 2019/2020 een verkenning uit voor een mogelijk wandelnetwerk. Begin 2021 gaven bestuurders van provincie Utrecht en 13 deelnemende gemeenten het startsein voor de realisatie.

Ontwerp wandelroutenetwerk
Onder leiding van de provincie Utrecht is samen met het Routebureau Utrecht gewerkt aan het (voorlopig) ontwerp van het wandelnetwerk, met als resultaat goedkeuring en toestemming voor de routelijnen van dit ontwerp. Dit is bereikt in nauwe samenwerking met gemeenten, terrein-beherende organisaties, particuliere landgoedeigenaren en wandelorganisaties. Ook is het ontwerp afgestemd met naastgelegen provincies voor aansluiting op Gelderland en Noord-Holland. Naar verwachting kan in 2023 de aanleg van het wandelroutenetwerk van start gaan.


Een TOP staat voor Toeristisch Overstap Punt: een punt waar diverse fiets- en wandelroutes samen komen. Goed bereikbaar per auto en met voldoende parkeergelegenheid. - (foto Routebureau)

Wethouder Anne Marie ’t Hart bij knooppunt 16 in Groenekan.