Tulpen voor het monument, verzorgd door Jan Vlug.
Tulpen voor het monument, verzorgd door Jan Vlug.

Blijven herdenken

Algemeen

Al vele jaren staat er naast de hervormde kerk van Westbroek een herdenkingsmonument, met aan weerszijden het wapen van Westbroek en van Achttienhoven. Centraal zijn de namen te lezen van jonge mannen, omgekomen tijdens de oorlogsjaren 1940-1945. 

Namen om nog eens te noemen… Jan Lenssinck, Joop van der Tol, Teus van Keulen, Cees Smaling, Ko Oudhof, Teus Oudhof, Teus van Barneveld, Gijs de Rooij, Henk Seldenrijk, Henk Manten, Benno Jaarsma, Wim de Kruijff, Marinus van de Boom, Leen van Dam, Minne Bouma, Wim Verheul, Evert Klein, J. Bolander, J. C. Hildebrand, Jan Atteveld… Jonge mannen met idealen, met hun tekortkomingen. Mannen met dromen, met een gezin. Gewone mannen, uit de buurt. De gemetselde stenen houden elkaar stevig vast, de namen zijn duidelijk te lezen, maar de verhalen raken de vergetelheid.

Monument
Mevrouw M. Lam - Jongeneel kan zich goed herinneren, dat er een bloemenperk bij was. Bloemen om te gedenken, de pijn te verlichten bij het verlies van deze levens. Het perk werd aangelegd in een tijd dat iedereen nog duidelijk wist wie hier werden herdacht, welke gezichten er hoorden bij de namen op het monument, de kameraadschap en hoe hun stemmen klonken. Gemeenteleden van de kerk deden het voorstel om het bloemenveld te herscheppen. Een gelegenheid om verhalen door te geven. Verhalen die ouderen, de kinderen van toen, nu nog vertellen. Herinneringen aan de oorlogsjaren toen zij even oud waren als de leerlingen van groep 7-8 van basisschool ’t Kompas. Aan de voet van het monument legden deze kinderen afgelopen donderdag een nieuw bloemenperk aan.

Bloemen om te herdenken
De meisjes en jongens hebben er druifjes- en tulpenbollen gepoot voor een bloemenhulde in het voorjaar. Een veld van bloemen in de kleuren rood-wit-blauw-oranje. Door mevr. Lam-Jongeneel, dochter van bakker Jongeneel, werd symbolisch de eerste tulpenbol gepoot. Zij benadrukte: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Onze kostbare vrijheid is eens fel bevochten.’ De leerlingen hoorden het verhaal van één van de namen op het monument, Minne Bouma. Tijdens de oorlog was hij bakkersknecht bij bakker Jongeneel. Bouma zat in de verzetsgroep van Westbroek. Op Bevrijdingsdag was hij vroeg in de ochtend door het dorp gefietst, roepend: ‘Vlaggen uit!’. Later die dag was hij één van de laatste slachtoffers van de oorlog. (De trieste Bevrijdingsdag van Westbroek, Historische Vereniging Maartensdijk) Het verhaal maakte veel indruk op de kinderen.

Struikelstenen
De leerlingen kregen ook een rondleiding door de tentoonstelling ‘Op de vlucht’, in korenmolen De Kraai. Via foto’s en voorwerpen werden hier nog meer gebeurtenissen uit de Tweede wereldoorlog verteld. Vervolgens liepen de kinderen langs een aantal van de pas geplaatste struikelstenen ter nagedachtenis aan omgekomen Joodse dorpsgenoten. Ook hier zijn de namen te lezen van mensen uit het dorp, Joodse dorpsgenoten, die zijn omgebracht tijdens WO 2. Terug op school werd er uitgebreid nagepraat. Eigen familieverhalen van de kinderen werden met elkaar gedeeld. De leerlingen kregen aan het einde van deze leerzame dag een tulpenbol mee als dank voor hun inzet. Met spanning wordt uitgekeken naar wat er in het voorjaar bij het monument en thuis opkomt.         (Aria Evers en Karien Scholten)

Koester de vrijheid. Luister naar elkaar. Blijven herdenken, is het gezamenlijke doel van de organisatie van de tentoonstelling ‘Op de vlucht’, de commissie Israël en kerk, de 4-5 mei commissie en de struikelstenencommissie. Wilt u het onderhoud van het bloemenperk bij het monument steunen? Neem dan contact op met Karien Scholten, tel. 06-20488552 of karienscholten@gmail.com


Tulpen voor het monument, verzorgd door Jan Vlug. 


Leerlingen van ‘t Kompas poten bloembollen voor het monument ter nagedachte aan de gevallen in de oorlogsjaren. 

Mevrouw M. Lam-Jongeneel plant de eerste tulpenbol.
Leerlingen van 't Kompas poten bloembollen voor het monument ter nagedachte aan de gevallen in de oorlogsjaren.