Afbeelding

Klimaatprofiteurs

Algemeen

Soms kom je ze nu nog zomaar tegen, grote groepen ooievaars, zwart-wit in het groene veld. Statig stappen ze wat rond op hun lange, rode poten, pikken her en der wat op. In deze tijd van het jaar zijn zij voor een snelle snack bij voorkeur te vinden in het spoor van machines die de sloten leeg harken.

Over het algemeen komen ooievaars slechts voor een paar maanden naar onze omgeving, om zich voort te planten. Opvallende zomergasten wat betreft hun uiterlijk, hun nestplaats en hun communicatie; een welluidend klepperen. De koude wintermaanden brengen ze gewoonlijk door in Zuid- Europa of in Afrika.

Zodra de jonge ooievaars het nest ontgroeid zijn zoeken ze elkaar op. Grote groepen jong volwassenen trekken samen op en in augustus vertrekken ze massaal naar het warme zuiden. De vogeltrek is een reis vol risico’s. Onderweg vallen er veel slachtoffers door elektrocutie, jacht of verhongering. Ik las dat maar 15% van de jonge vogels de gevaarlijke tocht overleeft, om als volwassene weer terug te keren!

Echter, de noodzaak om weg te trekken verdwijnt met het veranderend klimaat. Als echte opportunisten passen ooievaars zich aan. Volgens waarnemingen blijft tegenwoordig 35% van de volwassen vogels graag in de buurt van hun nest, zolang er voldoende voedsel te vinden is. Als het serieus gaat vriezen trekken zij alsnog met de vorstgrens mee.

(Karien Scholten)

In haiku:

Zwart-witte vogels
Stappen statig door het groen
Klimaatprofiteurs