Er is veel aandacht op de Biltse Hessenweg voor het campagneteam.
Er is veel aandacht op de Biltse Hessenweg voor het campagneteam. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Soroptimist Club De Bilt - Bilthoven gaat voor Preventie

Algemeen

Ook in 2022 is het nodig om internationaal campagne te voeren tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland zijn het de Soroptimistclubs die invulling geven aan de campagne die loopt van 25 november tot en met 10 december, de dag van de rechten van de mens. 

Vrijdag was de start van de campagne tegen geweld tegen vrouwen bij het gemeentehuis in Bilthoven. Orange the World is een wereldwijde actie om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen. Meerdere onderzoeken laten zien dat in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes te maken krijgt met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Iedere 8 dagen wordt in ons land een vrouw vermoord door een (ex)partner of familielid.

Hessenweg
Op 26 november was er een campagne op de Biltse Hessenweg. Met het ondertekenen van de #medestander pledge geef je aan dat je je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes en ook mannen te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Kwinkelier
Wethouder Dolf Smolenaers doet mee op zaterdag 3 december. Om 10.30 uur voegt hij zich bij het campagneteam dat dan in De Kwinkelier op het plein aanwezig is. Hij wordt gevraagd om de pledge te tekenen als medestander van de Orange the World actie en hij ontvangt een stoeptegel met het logo van Orange the World. Iedereen die de actie wil steunen is welkom en vindt het oranje campagneteam op 3 december in De Kwinkelier.

Landelijk
De landelijke afsluiting van de campagne is op 10 december in het Provinciehuis Utrecht. Mariëtte Hamer, Nederlands regeringsfunctionaris grensoverschrijdend gedrag, is te gast met het laatste nieuws over het nationaal actieplan seksueel overschrijdend gedrag. Voor meer informatie over deze bijeenkomst en aanmelding voor gratis toegang: 10decotw2022@gmail.com


Enkele leden van de Soroptimisten hijsen de vlag tegen geweld hijsen op het balkon van het gemeentehuis. - (foto Frans Poot)

Enkele leden van de Soroptimisten hijsen de vlag tegen geweld hijsen op het balkon van het gemeentehuis.