Gemeentehuis Jagtlust kleurde in 2021 van 25 november tot 10 december ’s avonds oranje.
Gemeentehuis Jagtlust kleurde in 2021 van 25 november tot 10 december ’s avonds oranje. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Soroptimist Club De Bilt - Bilthoven gaat voor Preventie

Algemeen

Ook in 2022 is het helaas nodig om internationaal campagne te voeren tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland zijn het de Soroptimistclubs, die invulling geven aan de campagne die loopt van 25 november tot en met 10 december, de dag van de rechten van de mens. 

Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven en de Gemeente De Bilt zetten zich samen in voor de campagne. Geweld tegen vrouwen is géén ‘ver van mijn bed show’ en komt overal voor. In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Dit jaar worden ook mannen en jongens expliciet betrokken bij de bewustwording over en ernst van dit geweld. 

Vlag
De start van de Orange the World campagne in De Bilt is op vrijdag 25 november om 16.00 uur met de inmiddels jaarlijkse traditie van het hijsen van de campagnevlag voor gemeentehuis Jagtlust. Iedereen is uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De vlag zal 16 dagen blijven wapperen. In verband met besparing op energie wordt het gemeentehuis dit keer niet in het oranje uitgelicht

Hessenweg
Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven, een netwerkorganisatie van vrouwen voor vrouwen, zet zich al jaren in voor Orange The World en gaat daarvoor op de zaterdagen 26 november en 3 december de straat op om het publiek te vragen om medestander te zijn. Op 26 november zal dat plaatsvinden op de Biltse Hessenweg. Met het ondertekenen van de #medestander pledge geef je aan dat je je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes en ook mannen te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.

Kwinkelier
Wethouder Dolf Smolenaers doet mee op zaterdag 3 december. Om 10.30 uur voegt hij zich bij het campagneteam dat dan in De Kwinkelier op het plein aanwezig is. Hij wordt gevraagd om de pledge te tekenen als medestander van de Orange the World actie en hij ontvangt een stoeptegel met het logo van Orange the World. Iedereen die de actie wil steunen is welkom en vindt het oranje campagneteam op 26 november in De Bilt en op 3 december in De Kwinkelier.

Landelijk
De landelijke afsluiting van de campagne is op 10 december in het Provinciehuis Utrecht. Mariëtte Hamer, Nederlands regeringsfunctionaris grensoverschrijdend gedrag, is te gast met het laatste nieuws over het nationaal actieplan seksueel overschrijdend gedrag. Voor meer informatie over deze bijeenkomst en aanmelding voor gratis toegang: 10decotw2022@gmail.com