Frans van der Tol kijkt met tevredenheid terug op 25 mooie bestuurs-jaren bij SVM.
Frans van der Tol kijkt met tevredenheid terug op 25 mooie bestuurs-jaren bij SVM.

Frans van der Tol neemt afscheid als voorzitter van SVM

Algemeen

door Kees Diepeveen

Na 15 jaar als vicevoorzitter en de laatste 10 jaar als voorzitter van de Maartensdijkse voetbalvereniging SVM draagt Frans van der Tol zijn functie over aan zijn opvolger Evert Boshuis. Hij kijkt met veel plezier terug op zijn gehele bestuursperiode van 25 jaar maar vooral naar de laatste 10 jaar als voorzitter. 

Frans van der Tol is SVM en SVM is Frans van der Tol. Deze voorzitter is van alles op de hoogte wat er binnen de vereniging speelt. Bestuurstaken, overzicht houden en delegeren deed hij zeker maar hij noemt zich toch vooral een doener. In zijn periode als voorzitter besteedde hij gemiddeld 30 uur per week aan zijn voetbalclub in allerlei rollen waarbij hij ook graag zijn handen uit de mouwen stak. Zo draaide hij meerdere bardiensten in de week en als er iets gemaakt, gerepareerd of verbouwd moest worden was Frans ook van de partij. ‘Ik had altijd een doel voor ogen en wilde dan graag vooropstaan want ik merkte dat je dan mensen meetrekt en enthousiasmeert. Dat heb ik tot op de dag van vandaag volgehouden’. 

Boegbeeld
Bestuursleden Monique Bikkers en Gert Aaldrink die een deel van het gesprek bijwoonden waren duidelijk over de wijze waarop Frans de rol als voorzitter invulde. Monique: ’Hij stuurt heel goed, heeft een vooruitziende blik en waarschuwt wanneer nodig. Hij is een boegbeeld met oog voor alle leden’ waarop Gert aanvult: ‘Hij werkt ontzettend hard voor de club, is rechtvaardig, recht door zee en staat voor wat hij zegt, maar hij is ook heel sociaal’. Zoals elke voorzitter kon Frans ook goed delegeren. Frans: ‘Maar ik hield wel graag de vinger aan de pols. Dat was soms nodig. Maar ik ben ook een mensenmens die graag op de hoogte blijft van het wel en wee van de mensen om me heen. Ik hecht aan goede verhoudingen. Dat maakt het werken binnen de vereniging wel zo leuk’.

Kunstgrasveld
In totaal heeft Frans 25 jaar bestuurswerk verricht waarvan 15 jaar als vicevoorzitter. ‘Ik heb het zo lang volgehouden omdat ik altijd doelen had waar ik mij op richtte en altijd met mensen kon werken die enthousiast en deskundig waren. Zo hebben we heel veel voor elkaar gekregen zoals de aanleg van een kunstgras- en Pannaveld, het plaatsen van een tribune, aanleg van 2 squashbanen waarvan er later één als bestuurskamer is ingericht en de uitbouw van kleedkamers en massageruimte. Dit kon allemaal omdat we heel veel mensen in de vereniging hebben die beroepshalve hun kwaliteiten hiervoor ter beschikking stelden. Ik durf met trots te stellen dat we onze accommodatie op 1e klasniveau hebben kunnen brengen’. Wat hem ook met trots vervult is dat SVM de laagste contributie heeft in vergelijking met clubs uit de omgeving en ook de prijzen in de kantine verhoudingsgewijs laag zijn.

Hoofdsponsor
De nieuwe voorzitter neem een bloeiende en financieel gezonde vereniging over met een solide organisatie en een grote groep bewogen vrijwilligers. ‘Ik ben trots dat te kunnen zeggen, Dat is niet vanzelf gegaan daar hebben we voortdurend op ingezet. Maar er zijn meer dingen, waarop ik trots terugkijk. We hebben drie trainers opgeleid voor de selectieteams, onze eerste grote hoofdsponsor binnengehaald en dames in het bestuur kunnen benoemen. Dat had een goede invloed. Zij focussen vooral op het onderwerp en minder op de dingen eromheen, zijn eerlijk en to the point. Ik kon me daar heel goed op aanpassen’ Natuurlijk hebben er ook zaken gespeeld die me enorm aan het hart gingen. Het vertrek van Wout van Dronkelaar heeft er bij mij goed ingehakt. Een meningsverschil dat zo hoog opliep dat er voor hem geen weg terug meer was. Daar heb ik nog last van’.

Inmiddels is bekend dat Frans erevoorzitter wordt en als adviseur van het bestuur aan de vereniging verbonden blijft. Zijn vooruitziende blik en zijn grote netwerk kunnen dan nog worden ingezet wanneer daar behoefte aan is. Verder blijft hij zich inzetten binnen het onderhoudsteam van de vereniging. ‘Ik heb zoveel tijd in de verenging kunnen stoppen omdat ik het geluk had dat mijn vrouw het allemaal goed vond. Zij heeft ook haar eigen hobby’s en gunde mij mijn passie voor de vereniging. Nu is de tijd gekomen dat we meer samen kunnen doen. Ook daar kijk ik naar uit’. 

Op vrijdag 25 november neemt Frans van der Tol officieel afscheid als voorzitter van SVM. De afscheidsreceptie vindt plaats in de kantine. Eenieder die hem de hand wil schudden is van harte welkom tussen 20.30 uur en 22.00 uur.