Kunst en Genoegen werd tijdens enkele bijdragen ‘versterkt’ door accordeonist Ebbe Rost van Tonningen.
Kunst en Genoegen werd tijdens enkele bijdragen ‘versterkt’ door accordeonist Ebbe Rost van Tonningen. Foto: (foto Marten de la Vieter)

Zaterdagmatinee met accordeonmuziek bij Kunst en Genoegen

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Maartensdijkse Harmonie Kunst en Genoegen verzorgde op zaterdag 29 oktober een gratis toegankelijke Zaterdagmatinee in De Vierstee in Maartensdijk. De zaal was sfeer- en bomvol omgetoverd in een gezellig terras, waar men van diverse muziekoptredens kon genieten en een gokje kan wagen in een te houden loterij. 

Het zorgvuldig samengestelde programma vermeldde diverse optredens, zoals bijdragen van het Opstartorkest; een onderdeel van Kunst en Genoegen, waar jonge leerling-musici in groepsverband ervaring in het spelen opdoen. 

Accordeon 
Dorpsgenoot Ebbe Rost van Tonningen mocht die middag op zijn accordeon meespelen; een weinig voorkomende combinatie, een harmonieorkest en een accordeon. Over z’n motivatie vertelde hij na afloop: ‘Het was een genot dit te mogen en kunnen doen. In de eerste plaats vind ik deze vereniging, die volgend jaar 100 jaar bestaat een prachtig voorbeeld van harmonie in een samenleving. Er zitten in dit orkest jonge mensen, maar ook ouderen van diep in de tachtig. Het is geweldig om daarin als gast te mogen optreden’. En over de drie liederen, die hij meespeelde: ‘Sous le Ciel de Paris. Onder de hemel van Parijs, een Franse chanson, die model staat voor een zangeres als Edith Piaf. Zij was een vrouw van de straat, die de accordeon bezong. Het tweede lied was O Solo Mio, waarin de zon in ons leven centraal staat, maar ook Elvis Presley met zijn Now or never. En het derde lied El Choclo (een tango, die het symbool is van samenwerking in de dans van het leven). De tango die is voortgekomen uit de sloppen en bars van de Argentijnse stad Buenos Aires; een smeltkroes van Europese en Afrikaanse culturen. Het was voor mij geweldig om een bescheiden bijdrage te mogen leveren onder de bezielende leiding van dirigent John Leenders. Het was ook hard werken, omdat ik als solist niet gewend ben te spelen onder de discipline van een heel orkest’.


Als afsluiter was er een optreden van gastheer Kunst en Genoegen.  


Om 14.00 uur was er een bijdrage van het vijfstemmige koor Valsch en Gemeen uit De Bilt. 


Om 15.00 uur verzorgde het Senioren Harmonie Orkest Provincie Utrecht (Shopu) en warm en betrokken mini-concert.  

Als afsluiter was er een optreden van gastheer Kunst en Genoegen.
Om 14.00 uur was er een bijdrage van het vijfstemmige koor Valsch en Gemeen uit De Bilt.
Om 15.00 uur verzorgde het Senioren Harmonie Orkest Provincie Utrecht (Shopu) en warm en betrokken mini-concert.