Als BB’er (Bekende Biltenaar) wordt burgemeester Sjoerd Potters in de Julianaschool gevraagd zijn handtekening op de werkstukken van enkele leerlingen van groep 5 te zetten.
Als BB’er (Bekende Biltenaar) wordt burgemeester Sjoerd Potters in de Julianaschool gevraagd zijn handtekening op de werkstukken van enkele leerlingen van groep 5 te zetten. Foto: [foto Guus Geebel]

Biltse Schooldag van de Duurzaamheid

Algemeen

door Henk van de Bunt 

Vrijdag 14 oktober was de Schooldag van de Duurzaamheid in de gemeente De Bilt; de eerste gemeente in de provincie Utrecht, die hieraan meedoet. Op 8 basisscholen stond deze dag voor 850 leerlingen van groep 5 t/m 8 spelenderwijs in het teken van duurzaamheid.

De scholen gaan in het bijzonder aan de slag met de Junior Global Goals; de werelddoelen van de VN in kindertaal, waardoor leerlingen kunnen kinderen begrijpen waar het over gaat. In menig klaslokaal werd een gastcollege gegeven en/of de leerlingen gingen op excursie naar een lokaal bedrijf. De kinderen gingen onder meer een ruimtereis maken in een Mobiel Planetarium, producten analyseren, een Biltse rap maken bij het lied ‘De Aarde is ons lief’, op bezoek bij de molenaar en het afvalstation en ontdekken hoe luchtzuivering werkt. 

Regio TV De Bilt interviewde in aanloop naar deze dag burgemeester Sjoerd Potters, wethouder voor duurzaamheid Krischan Hagedoorn en wethouder voor onderwijs Dolf Smolenaers. Mogelijk zijn deze video’s op RTV De Bilt nog online. De Vierklank was er ‘In woord en beeld’ bij:


Als BB’er (Bekende Biltenaar) wordt burgemeester Sjoerd Potters in de Julianaschool gevraagd zijn handtekening op de werkstukken van enkele leerlingen van groep 5 te zetten. -  [foto Guus Geebel]


Een prachtig beeld in het planetarium.  - [foto Guus Geebel]


De Gemeente De Bilt ondersteunt het project Plog it Up De Bilt: Dit project is een initiatief van Sportief in het Groen. Bij deze organisatie zijn onder andere afvalgrijpers in bruikleen verkrijgbaar. Daarnaast organiseert Plog it Up De Bilt maandelijkse clinics om sportief zwerfafval op te ruimen in groepsverband. Eigenaar Anke Hazeleger vertelde er het een en ander over.  - 


Directeur Wilmy van Veen-Van Eijk van ’t Kompas vertelt: ‘Leerlingen van basisschool ‘t Kompas uit Westbroek krijgen een rondleiding op een ‘groene’ school, het Aeres College in Maartensdijk. Er wordt verteld over duurzame keuzes die je zelf kunt maken en duurzame keuzes die deze school maakt.  - (foto Martin van Dijen)


In groep 6 van basisschool Wereldwijs werd er door het Hoogheemraadschap een workshop over waterbeheer gegeven.  


Burgemeester Sjoerd Potters en verduurzamingsdeskundige Hugo von Meijenveldt (Bilthoven) laten zich bijpraten door Wereldwijsdirecteur Annemarie Hoornsman.  

Een prachtig beeld in het planetarium.
De Gemeente De Bilt ondersteunt het project Plog it Up De Bilt: Dit project is een initiatief van Sportief in het Groen. Bij deze organisatie zijn onder andere afvalgrijpers in bruikleen verkrijgbaar. Daarnaast organiseert Plog it Up De Bilt maandelijkse clinics om sportief zwerfafval op te ruimen in groepsverband. Eigenaar Anke Hazeleger vertelde er het een en ander over.
Directeur Wilmy van Veen-Van Eijk van ’t Kompas vertelt: ‘Leerlingen van basisschool 't Kompas uit Westbroek krijgen een rondleiding op een 'groene' school, het Aeres College in Maartensdijk. Er wordt verteld over duurzame keuzes die je zelf kunt maken en duurzame keuzes die deze school maakt.
In groep 6 van basisschool Wereldwijs werd er door het Hoogheemraadschap een workshop over waterbeheer gegeven.
Burgemeester Sjoerd Potters en verduurzamingsdeskundige Hugo von Meijenveldt (Bilthoven) laten zich bijpraten door Wereldwijsdirecteur Annemarie Hoornsman.
Sterrenkundige Joris Hanse gaf in een opblaasplanetarium in de Centrumkerk een verhandeling over het universum aan leerlingen van de Montessorischool.