Het Nederlands Brandweerorkest olv. Lucienne de Valk viert het 95-jarig bestaan.
Het Nederlands Brandweerorkest olv. Lucienne de Valk viert het 95-jarig bestaan.

95 jaar Blazen en Blussen

Algemeen

Het Nederlands Brandweerorkest uit Bilthoven heeft in zijn 95-jarig bestaan enorm veel meegemaakt en dat bleek goed uit de lichtbeelden die afgelopen zaterdagavond bij het jubileumconcert werden getoond.

Vanaf de oprichting op 3 december 1926 (onder de naam Vereniging der Vrijwillige Brandweerharmonie Bilthoven) tot aan het heden: vele generaties Biltse en Bilthovense brandweerlieden hebben het orkest gevormd tot wat het nu is. Het jubileumconcert, dat afgelopen zaterdagavond in het H.F. Wittecentrum werd gegeven, begon dat ook met de symbolische opkomst van het jongste en oudste lid van de vereniging: ze reikten elkaar idyllisch de hand, ondersteunden elkaar als kameraden en de emotionele en hechte band tussen de generaties werd liefdevol bestendigd.

Onder de titel 95 jaar Blazen en Blussen gaf het orkest niet alleen een beeldend overzicht van de vele optredens en gebeurtenissen uit de rijke geschiedenis van het orkest, maar gaf ook een staalkaart van de muzikale hoogtepunten die het beheerst: van het aangrijpende ‘Black Saturday’, over een felle en oncontroleerbare bosbrand tot het haast religieuze ‘You Raise Me Up’, met als aangrijpende kern: Jij tilt me op, naar meer dan ik kon zijn… Want dat is de kracht van muziek, van samen musiceren en van samen vieren: de kracht van de gemeenschap en van het samen zijn, en die werd prachtig gevierd door dit mooie Brandweerorkest.         (Peter Schlamilch)