De Brandweer Harmonie Bilthoven.
De Brandweer Harmonie Bilthoven.

Jubileumvoorstelling Nederlands Brandweerorkest

Algemeen

Op 1 oktober gaat de jubileumvoorstelling van het Nederlands Brandweerorkest in première. Een jaar lang is er keihard gewerkt aan deze voor stelling. Er zijn mooie muziekstukken uitgezocht zoals ‘Black Saterday’, Nuovo Cinema Paradiso, Birdland en Sunset serenade. 

Daarnaast is het hele archief van het Brandweerorkest doorgespit. Oude secretariaatsverslagen, verslagen van optredens en natuurlijk het aller mooiste; de foto’s, super 8 filmpjes en videobanden uit persoonlijke collecties. Dit samen vormt een mooie basis voor deze voorstelling. 

Verleden 
Muzikale brandweerlieden, die speelden bij de Biltse harmonie begonnen in december1926 als ‘Fanfarecorps der vrijwillige brandweervereeniging Bilthoven’ een eigen orkest in Bilthoven. De brandweercommandant was tevens de voorzitter van het orkest en hij gaf ook de muzieklessen. Geen ontspannen lessen uit een leuk boek maar toonladders, toonladders en nog meer toonladders. Na een halfjaar waren er mogelijkheden om een ‘strenge’ dirigent uit Utrecht aan te stellen. Natuurlijk werd de brandweerkazerne (destijds naast station Bilthoven) gebruikt als repetitieruimte. Met deze dirigent werd in 1928 de proeve van bekwaamheid afgelegd voor een jury wat de weg vrij maakte om concerten en buiten optredens te mogen geven in de gemeente. Bilthoven kreeg zijn eerste orkest. 

Aanrader 
De jubileumvoorstelling is een aanrader voor een ieder die houdt van mooie muziek en verhalen over saamhorigheid, vrienden voor het leven, liefde en reizen. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar mooie herinneringen op te halen. Deze avond vindt plaats op zaterdag 1 oktober om 20:00 uur in het H.F. Witte Centrum in Bilt. De zaal gaat open om 19.30 uur. Kaarten (€ 10,- inclusief consumptie, kinderen tot en met 12 jaar gratis) kunnen worden gereserveerd of ter plekke worden gekocht. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje en kan er een kijkje worden genomen in foto’s en video’s uit de archieven.         (Helen van der Vliet)

Lezersactie
Voor de lezers van De Vierklank is een aantal kaarten gratis beschikbaar. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u uiterlijk donderdag 29 september een mail naar info@vierklank.nl met ‘Nederlands Brandweerorkest’ in het onderwerp. De kaarten worden onder de inzenders verloot; iedereen ontvangt sowieso bericht.

!