Bloemen en de Chapeaupenning voor Martijn van de Berg.
Bloemen en de Chapeaupenning voor Martijn van de Berg.

Chapeaupenning voor Martijn van de Berg

Algemeen

door Henk van de Bunt

Op 24 september reikte locoburgemeester Pim van de Veerdonk de chapeau-penning uit aan Martijn van de Berg; al meer dan 15 jaar betrokken als vrijwilliger bij de Dierenweide in Maartensdijk. Hij verzorgde de dieren en onderhield het park. 

Martijn van den Berg begon als assistent van de heer Joop Rozier, die ruim 29 jaar de verzorger en het gezicht van de kinderboerderij c.q. dierenweide in Maartensdijk was. In januari 2017 ging Joop Rozier met pensioen en verhuisde hij naar Mariënheem. Na het vertrek van Rozier heeft Martijn van de Berg met verve zijn taken overgenomen; hij was 24 uur per week als vrijwilliger actief voor de dierenweide.

Vrijwilligers
Locoburgemeester van de Veerdonk was vooraf nog even gaan kijken bij de Dierenweide Maartensdijk: ‘Wat een mooie plek om even rond te lopen, de dieren te ontmoeten, te zien hoe kinderen hier letterlijk in aanraking komen met de natuur. Hoeveel ouders, opa’s en oma’s zijn hier in de loop der jaren niet geweest om met hun kinderen of kleinkinderen naar de dieren te kijken of misschien wel te helpen met de verzorging van de dieren. Dat kan dankzij de enthousiaste inzet van de vrijwilligers van de Dierenweide. En daarvoor ben ik vandaag hier. Want één van die enthousiaste vrijwilligers neemt vandaag afscheid. Na 15 jaar gaat hij nu al zijn energie stoppen in zijn eigen bedrijf Ik heb het natuurlijk over . Martijn van den Berg’.

Ontwikkelingen
Hij vervolgde: ‘Beste Martijn, in de vijftien jaar dat jij voor de Dierenweide hebt gewerkt, heb je veel ontwikkelingen voorbij zien komen. De tuin werd uitgebreid, dieren werden geboren en soms ging een dier ook weer dood. Nieuwe vrijwilligers kwamen en nieuwe samenwerkingsverbanden werden aangegaan. En er zijn weer volop nieuwe ideeën, ambities en plannen. Voor de Dierenweide was jij te midden van alle veranderingen een stabiele factor. Iemand op wie je altijd kon rekenen. Met veel liefde verzorgde je de dieren. Je stroopte je mouwen op wanneer er nieuwe hokken moesten worden gebouwd of stallen moesten worden afgebroken. Je maakte mensen enthousiast om óók tijd aan het behoud van de Dierenweide te besteden. Iedereen hier weet hoe de Dierenweide jou aan het hart gaat. Maar nu wordt het dan toch tijd om afscheid te nemen - in ieder geval als vrijwilliger. Om je eigen bedrijf tot een succes te maken. Zoals jij - samen met je collega-vrijwilligers - ook van de Dierenweide een succes hebt gemaakt. Die collega’s gaan je missen.’

Chapeau
‘Als teken van hun grote waardering voor jou hebben zij bij het College van Burgemeester en Wethouders van De Bilt de Chapeaupenning voor jou aangevraagd. De Chapeaupenning wordt toegekend aan inwoners van onze gemeente, die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Of die een bijzondere prestatie hebben geleverd. 15 jaar toewijding aan onze Dierenweide is zo’n bijzondere verdienste. Daarom overhandig ik je met plezier deze Chapeaupenning. Namens het College van burgemeester en wethouders én namens alle inwoners van onze gemeente die de Dierenweide een warm hart toedragen: Bedankt voor je grote inzet. Van harte gefeliciteerd’.

Locoburgemeester van de Veerdonk ging vooraf eerst even kijken bij de Dierenweide Maartensdijk.
!