Burgemeester Koos Janssen(l) en zijn opvolger burgemeester Sjoerd Potters.
Burgemeester Koos Janssen(l) en zijn opvolger burgemeester Sjoerd Potters.

Burgemeester Potters nieuwe voorzitter M50-netwerk

Algemeen

Burgemeester Sjoerd Potters (De Bilt) is vrijdag gekozen tot voorzitter van M50; het netwerk van middelgrote gemeenten in Nederland als opvolger van Koos Janssen, burgemeester van Zeist.

Potters was de afgelopen jaren als lid van het dagelijks bestuur binnen M50 verantwoordelijk voor de lobby. Potters: ‘Het voorzitterschap is een mooie post, maar ook een post die aandacht vraagt. Het brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee’. 

Taak
Potters ziet het als zijn taak middelgrote gemeenten op de kaart zetten: ‘Want middelgrote gemeenten, zoals gemeente De Bilt kampen met verschillende uitdagingen, waaronder personeelstekort, de druk op de woningbouw en de energietransitie. De regio is hot. Iedereen heeft het daarover, bijvoorbeeld over de kloof tussen de stad en het platteland. Aan ons de taak om middelgrote gemeenten verder op de kaart te zetten en een luisterend oor te vinden, bijvoorbeeld in Den Haag, maar ook bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten’. 

Dat luisterend oor vinden in Den Haag gebeurde bijvoorbeeld afgelopen woensdag, toen verschillende burgemeester en wethouders (waaronder de Biltse Dolf Smolenaers) naar Den Haag togen om daar in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden. 

Overdracht 
De overdracht van het voorzitterschap vond vrijdag plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering van M50. De organisatie berustte bij de gemeente Meierijstad en vond plaats in de Cultuurfabriek; een industrieel complex in de Oude Haven in Veghel. Een inspirerende omgeving volgens Potters; ’Het is prachtig industrieel erfgoed en het was dus een heel mooie plek voor deze bijeenkomst. De kracht, trots en inspiratie spatten er vanaf’. Het bood dus ook inspiratie voor de toekomst van M50. Sjoerd Potters: ‘En we moeten ons ook laten inspireren. Het is dan nu wel crisis, maar het is ook belangrijk dat we als middelgrote gemeenten met optimisme en passie naar de toekomst blijven kijken’. Over zijn voorganger Koos Janssen: ‘We mogen Koos ontzettend dankbaar zijn. Hij heeft M50 gebracht waar het nu is. Ik neem nu dan wel het stokje over, maar zonder Koos was er helemaal geen M50 geweest’.