Leerlingen van Wereldwijs aan de slag met een pompoen.
Leerlingen van Wereldwijs aan de slag met een pompoen.

Moestuinieren bij De Schaapskooi

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Biltsheerlijk werkt met moestuinmakelaars om moestuinonderwijs op maat te bieden voor elke school in gemeente De Bilt. Om kinderen te laten kiezen voor gezond voedsel, gingen leerlingen van Wereldwijs op maandag 12 september aan de slag met pompoensoep bij De Schaapskooi in Bilthoven.

Vraag aan kids of zij iets kunnen vertellen over auto’s of dinosaurussen en zij vertellen daar alles over. Maar als het gaat over voedseleducatie, vallen zij stil. Biltsheerlijk wil daar graag verandering in aanbrengen door middel van moestuinonderwijs.

Appelmoes
Een groepje leerlingen van Wereldwijs ging dan ook aan de slag met een geoogste pompoen uit de tuin van De Schaapskooi. Door aan de kinderen te vragen wat zij afweten van de pompoen, probeert moestuinmakelaar Leontien Ridder hen te interesseren in voedsel. ‘Voordat wij soep maken, haal ik eerst de schil van de pompoen, want kinderen vinden het niet erg om een pompoen met schil en al op te eten’, vertelt Ridder. ‘Elke maandag ga ik met een groepje de tuin in en doen wij aan voedseleducatie: wat weet je van een plant? Wat zijn rozebottels? Of wat is tuinkers? Welke planten kun je eten? Op die manier probeer ik hen te interesseren voor gezond voedsel. Volgende week (maandag 19 september) staat appelmoes op het programma. Samen eten wij dat dan op’.

Missie
Biltsheerlijk hoopt op deze manier kinderen iets mee te geven over gezond voedsel, hen de kans te geven ooit iets geoogst te hebben en hoe het leven op een boerderij eruitziet. ‘Wij hopen dat de ouders van deze kinderen ook interesse krijgen in gezond voedsel’, vertelt Willy Douma van Biltsheerlijk. ‘Dan is onze missie geslaagd’.

Biltsheerlijk biedt moestuinonderwijs op maat, voor elke school. Dit bestaat bijvoorbeeld uit gastlessen, bezoek aan een professionele moestuin of moestuinonderwijs op school, afhankelijk van de wensen en de mogelijkheden van de school. Samen met scholen maakt Biltsheerlijk het mogelijk dat kinderen zelf met hun handen in de grond werken en eten van hun eigen oogst.

Wanneer andere scholen ook interesse hebben in het moestuinproject van Biltsheerlijk, kunnen zij mailen naar: schoolmoestuin@biltsheerlijk.nl. Meer informatie staat ook op de website: www.biltsheerlijk.nl

!