In De Bilt landden een paar zinnen van een gedicht van kunstenares Iris van Haaren zomaar op een blinde muur in Laan 1813.
In De Bilt landden een paar zinnen van een gedicht van kunstenares Iris van Haaren zomaar op een blinde muur in Laan 1813.

Iris van Haaren overleden

Algemeen

door Henk van de Bunt

‘Informatie die je leest of van anderen hoort klakkeloos aannemen helpt je niet bij je zoektocht naar je diepste innerlijke drijfveren. In de overgave, in het diepe besef dat je niets weet, komen de antwoorden die voor jou zijn’. 

Deze woorden bereikten mij eind november 2019, uitgesproken in een interview door en met Iris van Haaren, eigentijds mystica, ‘die haar leven voelde als een aardse logeerpartij’. Aan die logeerpartij is op 8 september 2022 een einde gekomen. Op 15 september werd Iris herdacht in de aula van Den en Rust, waarna ze daar op de natuurbegraafplaats is begraven. 

Niets
Het interview was voorafgaand aan een expositie van haar met een echte Iris’-titel: ‘Zoek, en je zult niets vinden’. Door haar gedichten, kort proza en schilderijen probeerde zij te duiden wat zij ervaart in ervaringen. Zij had een enorme drang te duiden en te delen, haar realisatie, dat niemand verloren is in deze verwarrende wereld.

Gemeente
In 2018 droeg kunstenares Iris van Haaren het door haar geschreven gedicht ‘Tot bloei komen’ voor bij de jaarlijkse overdracht van de adoptietaak oorlogsmonument van basisscholieren voor gemeentehuis Jagtlust. In de raadzaal van het Biltse gemeentehuis is op 28 maart 2019 een herinneringsteken van haar onthuld, dat uiting geeft aan artikel 1 van de Grondwet in combinatie met honderd jaar kiesrecht. Het is een drieluik met als naam: ‘De zachte kracht’. Iris van Haaren en zilversmid Marjo Hamers maakten in september 2019 het ambtsketen van de Biltse kinderburgemeester: ‘De ambtsketen voor de kinderburgemeester zit vol bekrachtigende symbolen en zal hopelijk bijdragen aan een mooie periode vol dromen die uit mogen komen’.

Overgave
Burgemeester Sjoerd Potters had een bijzondere band met Iris: ‘Iris was een dierbare vriendin van mij. Ze had een heel groot hart en was altijd volledig in het moment als ik haar ontmoette. We hebben veel gedeeld met elkaar over het werk, haar passie voor kunst en literatuur, over mijn echtgenoot en zoon en over haar dierbaren. Over de hele mooie dingen in het leven, over Bilthoven maar ook over moeilijke dingen én over de dood. Haar oprechte nieuwsgierigheid en haar onvoorwaardelijke overgave aan het leven heeft mij altijd gefascineerd. Ze heeft mijn ziel geraakt en nooit meer losgelaten. Ik ga haar ontzettend missen’.

Verbinding
Gemeenteraadslid Conny Brouwer had ook een persoonlijke band met haar: ‘Iris heeft me geleerd hoe het is om echt met elkaar in verbinding te staan. Dat dat de bezieling geeft om samen ergens vol voor te gaan. Niet dat er dan ook altijd zakelijk succes is, helaas. Hoe dan ook; Iris heeft mijn leven verrijkt en ik ben haar daar voor altijd dankbaar voor. Iris, ik ben blij dat ik je mocht ontmoeten: ‘till we meet again’.

Thuis
De Bilthovense schrijfster Maartje Swennen (zie Vierklank 37) noemt Iris haar zielenmaatje: ‘Met jou kon ik met en zonder woorden praten over mystiek. Je hielp me te durven gaan léven vanuit de innerlijke kracht van mijn hart - waarheidsgetrouw. Jouw prachtige en betekenisvolle schilderijen en gedichten brengen voor mij Thuis dichterbij - hier op aarde. Een eer vind ik het dat jouw schilderij ‘Hof van Eden’ op de voorkant staat van mijn boek ‘De worsteling - Op weg naar Huis’, waarin ik mijn weg naar binnen beschrijf naar aanleiding van mijn mystieke ervaringen. Dit schilderij drukt het verlangen van een ieder uit om een plek te vinden waar je je thuis voelt. Nu ben je zelf weer Thuis. Dank voor je wijsheid en warmte. Je hebt mij geráákt. Ik draag je mee in mijn hart. Nabij’.