Afbeelding

Hoe kun je je huis verduurzamen?

Algemeen

De wereld verandert en dat heeft gevolgen voor ons klimaat. We merken het aan de temperaturen die steeds hoger worden. Daarom is het belangrijk dat we onze leefstijl aanpassen om zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Een manier waarop je dat kunt doen, is door je huis te verduurzamen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren én bespaar je geld op je energierekening! Win-winsituatie dus. Maar hoe doe je dat nou, verduurzamen? Wij geven je graag wat tips.

Laat je huis bekijken door een expert|
Om te bepalen wat er precies aan je huis moet gebeuren om het duurzamer te maken, kun je een expert laten langskomen om je huis te laten nakijken op eventuele koudebruggen en nog veel meer. Zij komen bij je langs om te kijken naar de Isolatie, Ventilatie en de warmtevoorziening van je huis. Op basis daarvan stellen zij een plan op met maatregelen die jij kunt nemen om je huis duurzamer te maken. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat jij één of meerdere koudebruggen in huis hebt, die je door het plaatsen van een kantplank kunt verhelpen. 

Isoleren van je huis
Een belangrijke maatregel die je kunt nemen om je huis duurzamer te maken, is het isoleren van je huis. Je vermindert hierdoor de warmteverlies door je muren, vloer en dak. Dit kan bijvoorbeeld met isolatiematerialen zoals glaswol of polystyreen. Isolatie maakt je huis niet alleen duurzamer, maar ook comfortabeler. Je huis blijft namelijk beter op temperatuur en je hebt minder last van tocht. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar eventuele gaten of naden, want ook hier kan natuurlijk ontzettend veel warmte door ontsnappen, waardoor je huis voordat je het doorhebt tocht. Deze kun je overigens eenvoudig zelf dichten met lijm purschuim, dat na het aanbrengen uitzet waardoor de opening volledig gedicht wordt.

Ventileer je huis goed
Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht binnenkomt en dat warme, vochtige lucht naar buiten kan. Een goede manier om te ventileren is door regelmatig te ventileren met de ramen open. Dit noemen we mechanische ventilatie. Een andere, duurzamere manier is ventileren met een warmteterugwinningssysteem (WTW-systeem). Hierbij wordt de warme lucht die naar buiten gaat, gebruikt om de binnenkomende frisse lucht op te warmen. Zo verlies je geen energie en blijft je huis toch goed geventileerd.

Het gebruik van je verwarming
Naast isolatie en ventilatie is ook de manier waarop je stookt belangrijk voor een duurzame en comfortabele woning. Denk hierbij aan de keuze van je verwarmingssysteem, maar ook aan het gebruik ervan. Zo is het slim om ‘s nachts of als je er toch niet bent, de verwarming wat lager te zetten. Op die manier bespaar je energie en geld. Wel is het belangrijk de thermostaat niet te laag te zetten. Doe je dit wel, dan zal je verwarming veel meer kracht nodig hebben om weer op temperatuur te komen. Een paar graden lager is prima, maar overdrijf het niet.

!