De miniaturen van Wim van ’t Land (1932-2010) zijn met de hand gemaakt. Ook deze stoommachine uit het Gruno-tijdperk in het ‘voormalig landbouwhuis ín Westbroek.
De miniaturen van Wim van ’t Land (1932-2010) zijn met de hand gemaakt. Ook deze stoommachine uit het Gruno-tijdperk in het ‘voormalig landbouwhuis ín Westbroek.

Open monumentendag 2022

Algemeen

door Henk van de Bunt

Open Monumentendag stond zaterdag 10 september in de gemeente De Bilt in het teken van het landelijke thema ‘duurzaamheid’. Naast al bestaande monumenten was het mogelijk gebouwen en groen erfgoed - ook die nog geen monumentale status hebben – te bezoeken. 

Op 10 september om 10.00 uur gaf Burgemeester Sjoerd Potters het startsein voor Open Monumentendag De Bilt bij Brasserie Olivier aan het Emmaplein in Bilthoven. In dat pand was ooit de eerste winkel van Bilthoven. Het was gelijk die dag het vertrekpunt voor een historische wandeling door Bilthoven en een fietsroute door de kernen langs de opengestelde locaties.

Het plaatselijke comité Open Monumentendag had voor een gevarieerd programma gezorgd in de kernen van de gemeente; er konden een dertiental locaties worden bezocht en er waren wandelingen, rondleidingen en muziek optredens. 


De miniaturen van Wim van ’t Land (1932-2010) zijn met de hand gemaakt. Ook deze stoommachine uit het Gruno-tijdperk in het ‘voormalig landbouwhuis ín Westbroek. - Credit


Burgemeester Sjoerd Potters opent Open Monumentendag. - Credit


V.l.n.r. ondernemer Marc Doek, burgemeester Sjoerd Potters krijgen uitleg van Dick Berents van Online Museum De Bilt over de uitgezette historische wandeling. OMD-voorzitter Romana Engeman luistert aandachtig mee. - Credit

Er was opmerkelijk veel belangstelling in Westbroek; bijvoorbeeld voor de gasgestookte schroot-smeltoven in het ‘voormalig’ landbouwhuis.
Burgemeester Sjoerd Potters opent Open Monumentendag.
V.l.n.r. ondernemer Marc Doek, burgemeester Sjoerd Potters krijgen uitleg van Dick Berents van Online Museum De Bilt over de uitgezette historische wandeling. OMD-voorzitter Romana Engeman luistert aandachtig mee.
De deuren van de Woudkapel in Bilthoven stonden open, organist Gerard Zwart geeft tekst en uitleg.