In 1977 was de eerste Open Dag.
In 1977 was de eerste Open Dag.

Open Dag Rading Spoor

Algemeen

Rading Spoor is een vereniging van ongeveer 70 leden die zich bezighouden met het op schaal vervaardigen van werkende stoomwerktuigen zoals: stationaire machines, stoomtrekkers, stoomboten en natuurlijk stoomlocomotieven. 

In de bossen van Hollandsche Rading ligt een spoorbanencomplex met banen van verschillende spoorbreedtes en verschillende lengten. De leden zijn daar de 1e zondag van de maand en gedurende een aantal thema rijdagen aanwezig. Het hoogtepunt van het jaar is de Open Dag op de laatste zaterdag van augustus. Het is 45 jaar geleden dat de Open Dag voor het eerst plaatsvond op 18 juni 1977. 

Tijdens deze Open Dag - op 27 augustus van 10.00 uur tot 16.00 uur - rijden veel (stoom)treinen op de spoorbanen. Ook zijn er kramen met modellen en stoom gerelateerde artikelen. Buiten eigen leden zijn er gasten met hun stoommachines uit het hele land. Ook zijn er schaalmodellen van stoomtrekkers en de echte stoomauto van 100 jaar oud.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Liefst per fiets of lopend. Komt u wel met de auto dan is er (beperkte) parkeergelegenheid bij de banen en langs de Vuursche Dreef. U bereikt dan na een kleine wandeling de banen. De toegang is gratis en bezoekers, groot en klein, kunnen meerijden met de treinen door het bos. Rading Spoor is gelegen op de Karnemelksweg 8 in Hollandsche Rading. Vanaf de verkeerslichten in Holllandsche Rading wordt het bewegwijzerd. Meer informatie is te vinden op www.radingspoor.nl.

De treinen gebruiken kolen en echt vuur. Er is helaas een kans dat door de huidige droogte een stookverbod wordt afgekondigd waardoor de Open Dag afgezegd moet worden. Op de website is hierover de laatste informatie te vinden.

Op youtube staat een recente film, gemaakt door RTV De Bilt die ook een goede indruk geeft van de activiteiten.        (Frans Nieuwerth)


Opening van het nieuwe clubhuis.  - Credit

Opening van het nieuwe clubhuis.
In 2021 was er ook een Open Dag.