Afbeelding

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

Algemeen

Geschiedenisonderwijs anno 2050: 

We behandelen dit gedeelte in vogelvlucht en gaan later op de details in.

Ruim een eeuw geleden kwam Nederland arm en berooid uit de Tweede Wereldoorlog. Dank zij de inventiviteit en veerkracht van de bevolking werd de wederopbouw voortvarend ingezet. Niet heel lang hierna was er de vreselijke overstroming in Zeeland. Het antwoord van Nederland waren de deltawerken. Luctor et mergo. Zo bloeide Nederland op, onder grote premiers o.a. Drees. Oudere mensen namen nog heel lang hun pet af als ze zijn naam noemden.

Het ging goed in Nederland. Maar, zoals de geschiedenis vaker heeft laten zien, bij welvaart neemt ook de verveling en landerigheid toe. Sommige krachten vonden dat bepaalde nijverheid niet meer in Nederland thuishoorde. Het moest maar weg. De alom geprezen luchthaven Schiphol ligt er nu verlaten bij en wordt alleen gebruikt door modelbouwvliegers en zweefvliegtuigen. Haven Rotterdam is verstoft en aanlegplaats voor kano’s en roeiboten. Ook het platteland is veranderd.

De samenhang van de dorpen is verdwenen en scholen gingen sluiten. Wat opvallend is dat ook de biodiversiteit is verarmd. Boerenzwaluwen laten Nederland links liggen, wat moet je in een lege koeienstal? De laatste kerkuilen en torenvalken zijn al 10 jaar verdwenen. Waar waren immers de muizen zo mals als in een goed bemest boerenweiland? Kieviten doen Nederland niet meer aan. Ze denken met weemoed aan de groene weiden. En aan de mais, waar je zo heerlijk je tweede nestje of late eitjes kon leggen wanneer de boeren het gras gingen maaien. Die heerlijke mais, het kon gebeuren bij groeizaam weer dat je in enkele dagen onzichtbaar was. 

Vreemd genoeg verdween ook de wolf, met gejuich ooit binnen gehaald, was zo’n verrijking van de biodiversiteit. Maar wat moet je als wolf als je nooit meer eens zo’n vette texelaar kunt pakken?

Dan rinkelt de wekker, Melkenstijd.

Badend in het zweet wordt boer Wout wakker.

Gelukkig, het was een droom, maar toch……..