Herdenking slachtoffers Japanse capitulatie.
Herdenking slachtoffers Japanse capitulatie.

Herdenking Japanse capitulatie in Bilthoven

Algemeen

door Guus Geebel

Bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven worden maandag 15 augustus om 13.30 uur de slachtoffers van de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht. Japan capituleerde 77 jaar geleden op die dag. Daarmee kwam er na Europa ook in voormalig Nederlands-Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is welkom en wordt verzocht uiterlijk om 13.15 uur aanwezig te zijn

In 2010 is voor het monument een steen met plaquette geplaatst. Daaronder is de aarde gemengd met grond van het Ereveld Kalibanteng op Java. Hiermee worden de vele duizenden Nederlanders en Nederlandse onderdanen herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting in Azië het leven lieten, of anderszins hierdoor werden getroffen. Rómulo Döderlein de Win opent de herdenking die jaarlijks in Bilthoven wordt gehouden. Na een muzikaal intermezzo door het Harmonieorkest Kunst en Genoegen houdt burgemeester Sjoerd Potters een toespraak, evenals Vivian Veldman-Erlemeyer van de derde generatie.

Na het Ave Maria legt Commissaris van de Koning Hans Oosters namens de provincie Utrecht een krans en burgemeester Sjoerd Potters namens de gemeente De Bilt. Vivian Veldman-Erlemeyer legt namens alle aanwezigen een krans. Na het signaal Taptoe gevolgd door een minuut stilte en twee coupletten van het Wilhelmus gaat de halfstok hangende vlag in top. Het slotwoord wordt gehouden door Nancy Echter. Na afloop van de plechtigheid is er voor de deelnemers koffie en thee met spekkoek of kwee lapis. Meer informatie is te verkrijgen bij Annemiek Bovee, 06-28149758. Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd. Verzocht wordt die dag de vlag te hijsen als erkenning en ter nagedachtenis aan allen die het niet hebben overleefd.

!