Collega's, ouders en (oud-)leerlingen nemen afscheid van juf Marianne.
Collega's, ouders en (oud-)leerlingen nemen afscheid van juf Marianne.

Juf Marianne neemt afscheid van Julianaschool

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Woensdag 6 juli nam Marianne Klein Bronsink afscheid van haar geliefde Julianaschool in Bilthoven. Een afscheid van de leerlingen, ouders en personeel. Gedurende 19 jaar gaf zij met veel liefde les aan de kleuters. 

Al sinds haar vroege jeugd wist Marianne Klein Bronsink uit Bilthoven dat zij voor de klas wilde staan. Na haar middelbare school volgde dan ook de kleuterleidstersopleiding aan de Werkplaats in Bilthoven. ‘Deze specifieke opleiding K.L.O.S. bestaat niet meer sinds de samenvoeging van kleuter- en lagere school.

Tiel
Na haar opleiding gaf Marianne drie jaar les op een nieuw gestarte kleuterschool in Tiel. ‘Ik was heel zenuwachtig, omdat ik eerst een proefles moest geven. Gelukkig ging alles goed. Toch wilde ik wel erg graag terug naar Bilthoven en besloot te solliciteren op de Van Everdingenschool. Omdat alle openbare scholen indertijd stuk voor stuk werden opgeheven, kwam ik op de Julianaschool terecht. Daar heb ik onder het directeurschap van Ella Prins deze prachtige jaren mogen werken’.

Vogelspin
In verleden jaren heeft Marianne in bijna alle leerjaren lesgegeven, maar haar interesse ligt vooral bij de eerste leerjaren van de basisschool. Marianne: ‘Kinderen groeien in deze schooljaren hard. Zij leren functioneren in een groep, vanuit een jonge, emotionele beleving. De interactie en respons in een kleuterklas is bijzonder levendig. Mijn thematische lessen baseer ik vooral op leren vanuit de natuur met aanschouwelijke materialen. Bij de lessen liet ik de kleuters dan ook allerlei boeiende attributen zien, zoals de enorme, opgezette waterschildpad, de vogelspin en de vleesetende plant’.

Fantasiebeleving
Volgens Marianne zijn kinderen van nu breder geïnformeerd, mondiger, maar leven zij op deze jonge leeftijd nog steeds in hun fantasiebeleving vanuit een in eerste instantie ik-perspectief. ‘Onze school leert kinderen zelfstandig te denken en met respect leren omgaan met elkaar’, vertelt Marianne verder. ‘Daarnaast streven wij een veilige (school-)omgeving na, waarin het omgaan met teleurstellingen belangrijk is om je weerbaarheid te kunnen ontwikkelen. Ik noem dat zelf altijd ‘liefdevol frustreren’. Zo hoop ik mijn kleuters goed af te leveren voor hun volgende leerjaren’.

Award
Helaas houdt het werk nu op voor juf Marianne. Op de dag van afscheid kwamen velen haar nog het beste wensen. Dat zij geliefd was bij de kinderen blijkt wel uit de aanwezigheid van veel leerlingen en ouders tijdens een zonnig afscheid in haar tuin. De ochtend was speciaal voor de kinderen. In de middag konden oud-leerlingen, ouders en collega’s afscheid van haar nemen. ‘Heel bijzonder was de jarenlange collega die, in plaats van de directie, een onverwachte toespraak hield met de uitreiking van een, op z’n Amerikaans, Award. Ik hoop niet dat het bij een definitief afscheid blijft en dat ik komende jaar nog iets mag betekenen als vervanger voor een afwezige leerkracht. Dat lijkt mij heel fijn’.