Tess (m) en Roos (2e van rechts) hopen dat veel scholen ook een moestuin starten.
Tess (m) en Roos (2e van rechts) hopen dat veel scholen ook een moestuin starten.

Biltsheerlijk start moestuinproject

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vorig jaar organiseerde Biltsheerlijk het derde Voedselcafé voor geïnteresseerden in voedseleducatie. Tijdens deze avond ontstonden diverse mooie ideeën, waaronder een moestuinproject op basisscholen in gemeente De Bilt. Eén van die scholen is basisschool De Kievit in Maartensdijk.

Als kind kun je maar beter direct gezonde eetgewoontes aanleren, maar hoe doe je dat? Uit onderzoek blijkt dat ervaringsgericht onderwijs over voedsel daarbij helpt. In een schoolmoestuin gebeurt dat op een laagdrempelige manier: als kinderen zelf zaaien, verzorgen en oogsten, willen zij die groenten ook proeven. Zo gaat er een nieuwe wereld open voor hen en leren zij ondertussen nog veel meer. Zij verwonderen zich over groei, ontdekken nieuwe smaken en krijgen waardering voor natuurlijke processen, aldus Biltsheerlijk.

Coach
Bij basisschool De Kievit in Maartensdijk startte moestuincoach Tes Tonglet met moestuinlessen tijdens de “doe-middag”. ‘In mei startte ik met de lessen hier op school’, vertelt Tonglet. ‘De moestuin was volledig verwilderd, dus met een aantal leerlingen en hun ouders startten wij direct met opruimen, onkruid wieden en dergelijke. Omdat het al mei was, was er haast bij. Wij wilden immers van alles zaaien, zodat wij in september allerlei groenten kunnen oogsten’.

Ontdekken
Roos is één van die ouders die meedoen. ‘De kinderen vinden het geweldig om in de tuin te rommelen en te ontdekken wat hier leeft en groeit’, vertelt zij. Eén van de kinderen voegt direct de daad bij het woord en laat een net ontdekte pad zien en een verdronken muis in een emmer. Roos: ‘Aghh, wat zielig. Hier leren wij weer van. Volgende keer de emmer op z’n kop zetten, zodat dieren niet kunnen verdrinken’. Via een flora- en faunakaart ontdekken kinderen welke dieren in de tuin leven, zoals diverse soorten torretjes, spinnen, maar ook kikkers, padden en salamanders.

Verwijderen
Zo her en der staat vingerhoedskruid in bloei, een giftige, algemeen voorkomende plant in Nederland. ‘Deze planten verwijderen wij direct uit de moestuin’, laat Tonglet weten. ‘Je weet maar nooit met kinderen. In het begin groeiden hier ook veel lelietjes-van-dalen, ook een zeer giftige plant. Ook die hebben wij er direct uitgehaald’. Inmiddels is veel gezaaid. Roos: ‘In september is het oogsttijd en organiseren wij voor onze leerlingen een oogstfeest’.

Moestuinmakelaar
Biltsheerlijk werkt met moestuinmakelaars om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn van elke school. Doel is om elke geïnteresseerde school moestuinonderwijs op maat te bieden. Favoriet tot nu toe is tuinieren in moestuinbakken op school onder begeleiding van een moestuincoach. Ook gastlessen of bezoek aan een professionele moestuin zijn mogelijk. Heb je interesse als school of als moestuincoach? Laat het weten op info@biltsheerlijk.nl.