Voordaan Veteranen na de huldiging.
Voordaan Veteranen na de huldiging.

Voordaan Veteranen Landskampioen

Algemeen

De Veteranen van hockeyclub Voordaan zijn 19 juni voor de derde keer in hun historie landskampioen geworden. Na eerdere titels in 2007 en 2008 wist de 35 plus herenploeg uit Groenekan in dat weekeinde in Tilburg zich weer tot het sterkste Veteranen team van Nederland te kronen.

Gedurende het seizoen zag het er niet naar uit dat Voordaan überhaupt zou deelnemen aan het landskampioenschap. Tijdens de winterstop bedroeg de achterstand op de plaatsing maar liefst 7 punten. Met een indrukwekkende inhaalrace werd er 11 wedstrijden niet meer verloren en plaatste Voordaan zich als nummer twee in de westelijke Hoofdklasse voor het toetje van het seizoen.

Poule
In de poule wachtte de kampioen van het zuiden, hockeybolwerk Tilburg. Nadat eerder Heren 1 van Voordaan Tilburg uitschakelde in de play offs en naar de Hoofdklasse promoveerde moesten ook de Tilburgse Veteranen tegen de club uit Groenekan het onderspit delven. Ondanks het missen van de sterspeler Michiel van IJzendoorn (springschenen) werd het door twee rake strafcorners van Rik van Doesburg 2-0. In de tweede poulewedstrijd werd Apeldoorn met 3-1 verslagen door goals van Thijs Verburg, Jaq Ypma en de ras Groenekanner Allard Caspers.

Finale
In de finale wachtte het Haagse Klein Zwitserland dat in de gewone competitie nog boven Voordaan stond. Het publiek kon genieten van een spannende finale met een voor veteranen hockey ongelofelijk hoog tempo en niveau. Voordaan was duidelijk sterker en na 10 minuten maakte de sterk spelende Pieter Woudenberg 1-0 door de bal plots uit de lucht achter de verraste Haagse keeper te slaan. De ploeg uit Groenekan verdedigde uitstekend en bleef gevaarlijk met een strafcorner op de lat en enkele scherpe aanvallen. De voorsprong werd na rust verdubbeld door Just van den Broek die een rebound van een tip-in hard en hoog van dichtbij binnen schoot: 2-0. Klein Zwitserland startte een offensief en wisselde zelfs de keeper voor een extra veldspeler. Verder dan enkele strafcorners kwam het gevaar niet door de sterke Groenekanse verdediging waar goalie Wytse Engelsman enkele keren handelend optrad. Met een overtuigende 2-0 zeg werd Voordaan voor de derde keer in haar historie Landskampioen bij de Veteranen.

Prachtig
Aanvoerder Maarten Groenen: ‘Het was een prachtig seizoen waarin we vanaf de winterstop met ‘Het kan nog!’ als thema in de achtervolging zijn geweest en diverse ‘do or die’ wedstrijden hebben gespeeld. Daarom is het extra mooi dat we met sterke teamspirit en kwaliteit in de finale ons beste hockey op de mat hebben gelegd en ons hebben beloond.’. Na 16 jaar Veteranen hockey neemt drievoudig landskampioen Erik Versnel afscheid van het 35 plus hockey: ‘We hebben een aantal keer de afgelopen jaren finales verloren. Het is goed dat de jonge generatie nu ook de ervaring van winnen kent. Ik kan het team met een gerust hart achter laten’.

De club heeft de ambitie uitgesproken om, net als in 2010, het Europees kampioenschap Veteranen in 2023 te organiseren. De komende maanden wordt onderzocht of het mogelijk is dit grote event naar Groenekan te halen. (Gijs Wessels)

Het sterke Voordaan spitsenduo met aan de bal Just van den Broek en op de achtergrond Thijs Verburg.
!