Elnathan achter meerdere schermen.
Elnathan achter meerdere schermen.

Schaakpartijtjes spelen voor het goede doel

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Leerlingen van de Guido de Brès in Amersfoort organiseerden hun eigen actie voor ‘Verre Naasten’, een organisatie die onder andere kerken in Oeganda helpt. Elnathan Hennipman uit Westbroek en brugklasleerling van de school, bedacht als actie om 24 uur online schaakpartijtjes te spelen en zo sponsorgelden binnen te halen. Uiteindelijk haalde hij 2.350 euro op.

Al van jongsaf schaakt Elnathan graag een partijtje tegen anderen. Dankzij een actie op school, kon hij 24 uur achter elkaar zijn gang gaan. ‘Een paar jaar geleden zat ik op schaakles, maar door andere verplichtingen kon ik helaas niet verder met schaken’, vertelt Elnathan. ‘Tot wij op school een project moesten doen om geld op te halen voor een kerk in Oeganda. Een neef van mij spoorde mij aan een sponsoractie te gaan doen’.

Online
Om geld op te halen voor de kerk, bedacht Elnathan een actie om 24 uur online schaakpartijtjes te spelen en deze te streamen. Elnathan: ‘Op school vonden zij het een goed idee, dus ik vroeg hier in het dorp wie mij wilde sponsoren. Al snel hoorde ik dat onder andere Vink Witgoed en Van Oostrum dat wel wilden’. De actie liep goed en Elnathan kreeg veel sponsorgelden binnen en de één na de ander meldde zich aan om tegen hem te schaken. VGM uit Groenekan deed ook een flinke duit in het zakje.

Contact
‘Tijdens de nacht waren er niet veel spelers’, vertelde Elnathan. ‘Middenin de nacht wachten of nieuwe spelers zich melden is echt saai. De nacht duurde echt heel lang, maar tegen een uur of vijf in de ochtend, kwamen de eerste spelers weer binnen en kon ik er weer tegenaan. Wel had ik zo’n vier uur voor het eind nog problemen met YouTube. Zij hadden mijn YouTube stream geblokkeerd. Dus loste ik dit op met het leggen van contact via social media en losse video’s maken en uploaden. Dat ging heel goed. Uiteindelijk haalde ik na 24 uur schaken, 2.350 euro op’.

PCU
Het hele bedrag van de actie gaat naar Oeganda, voor de opbouw van de Presbyterian Church (PCU). De groei van deze kerk vraagt om een goede opleiding van dominees, kerkelijk werkers en evangelisten. Daarom heeft de PCU een eigen theologische school, waar predikanten worden opgeleid. Ook is er een mobiele bijbelschool, waar kerkleiders en evangelisten in heel Oeganda trainingen en cursussen kunnen volgen over allerlei thema’s. Elnathan: ‘Ik heb met mijn actie het meeste geld opgehaald op school. Samen met acht anderen ben ik nu geselecteerd om kans te maken om volgend jaar een week naar Oeganda te gaan. Daarvoor moet ik nog solliciteren, Uiteindelijk mogen er 4 mee. Het lijkt mij heel bijzonder om daar een keer te mogen kijken’.

!