V.l.n.r. Guus, Casper, Vigo met de trofee, Sam, Jesse en Hugo en Jaydn.
V.l.n.r. Guus, Casper, Vigo met de trofee, Sam, Jesse en Hugo en Jaydn.

De ontdekkingstocht van jongens SVM tot acht jaar

Algemeen

Ruim twee jaar geleden beginnen deze jongens van 5 en 6 jaar bij voetbalvereniging SVM te Maartensdijk aan een avontuur. Het is een ontdekkingstocht om te leren wat je met en zonder de bal kunt doen, hoe je met elkaar sterker bent dan in je eentje, waarom je beter kunt worden in sport en als mens wanneer je rekening houdt met elkaar en waar je talent het verschil kan maken. 

In de coronatijd is het voetbalveld de enige plek geweest waar ze nog samen mochten spelen en trainen, juist toen hebben ze gezien wat de toegevoegde waarde is van een teamsport. Een jaar geleden begint voor hen de competitie, twee keer zes wedstrijden, de laatste keer zelfs acht wedstrijden. 

En dan gebeurt het wonder: de kinderen van toen blijken een team te zijn geworden dat individueel niet altijd beter is dan de tegenstander maar met elkaar in positiespel het verschil maakt. Er wordt geen wedstrijd verloren, zeven keer winst, één keer gelijk. Met als uitschieters de wedstrijden tegen Vechtzoom uit en Kampong thuis. Toen hebben ze zelf kunnen ervaren dat je met goed positiespel eerder en sneller bij de goal van de tegenstander bent. 

De beloning is het kampioenschap voor de jongens van SVM tot acht jaar in de uitwedstrijd tegen Hees uit Soest. Ze vieren feest; niet omdat ze de beste zijn geworden maar omdat ze in twee jaar tijd een team zijn geworden dat ook mooi voetbal kan spelen. Dat is het grootste feest voor deze zeven jongens, het teamgevoel: 

voor Hugo die grote stappen heeft gemaakt, 

voor Jaydn die een technische verbindingsvoetballer is geworden, 

voor Vigo die vaak niet te houden is op de rechtervleugel, 

voor Casper die bijna altijd zijn mannetje staat in de verdediging en de ballen goed verdeelt, voor Sam die een fluwelen trap in zijn linkerbeen heeft, 

voor Jesse die het vaak fysiek moeilijk had maar een betere voetballer is geworden, 

voor Guus die in de spits voor niemand bang is. (Leo Fijen)