Otto van de Hoven (l) en Ron van der Meijden voor het gebouw van de organisatie.
Otto van de Hoven (l) en Ron van der Meijden voor het gebouw van de organisatie.

Ron en Otto lopen marathon in holst van de nacht

Algemeen

door Henk van de Bunt

Tromsø is de grootste stad van Noord-Noorwegen; de arctische hoofdstad Tromsø ligt op 69 graden noorderbreedte, ongeveer 350 km boven de poolcirkel. Het grootste deel van de stad ligt op een klein eiland omringd door de zee en prachtige bergen. 

Het arctische licht en de natuur in Noord-Noorwegen zijn gevuld met sterke contrasten, die de bezoekers intense hardloopervaringen bieden; tijdens de zomer schijnt de middernachtzon en wil je de hele nacht opblijven. 

Marathon
De Tromsø Midnight Sun Marathon is een unieke race, die je een zeldzame ervaring biedt om midden in de nacht te rennen, maar met de zon nog steeds aan de horizon. Deze marathon (42 km en 195m) is de meest noordelijke AIMS-gecertificeerde marathon ter wereld en trekt hardlopers van over de hele wereld. Meestal komen er meer dan 6000 deelnemers; er zijn afstanden voor iedereen. Het evenement staat open voor iedereen en veel toeschouwers verzamelen zich langs het parcours om de lopers door de straten van Tromsø aan te moedigen.

Wens
De Maartensdijkse fysiotherapeut Ron van der Meijden en zijn Biltse sportmaat Otto van de Hoven wilden al voor Corona hieraan deelnemen, maar zagen die wens steeds weer uitgesteld maar nu gehonoreerd. Zij vertellen: ‘Al heel lang was de wens om hier bij te mogen horen. Het is uniek: Je start zaterdags (18 juni) om 20.30 uur en loopt naar de zondag (19 juni) in de nacht tweemaal de Tromso-bridge (1036 m). Het is een zware marathon; ook buiten de bridge is het veel op en af in het parcours’.

Parcours
Er waren 97 nationaliteiten aanwezig. Otto is gefinisht in 4.03 uur en Ron 3.58 uur. Ron vertelt: ‘Ik wilde graag 12 jaar na dato mijn laatste marathon lopen en wilde dat deze een speciale was. Na de eerste drie, die allemaal onder de 4 uur waren, moest dit deze laatste keer ook lukken. Tot 37 (van de 42) km ging het voorspoedig, ondanks dat het parcours zwaarder was dan we dachten. De laatste 5 kilometers waren erg zwaar en we moesten heel diep gaan om het sportieve doel te bereiken’.

!