Harmonieorkest Kunst en Genoegen concerteerde afgelopen zaterdag in De Vierstee in Maartensdijk.
Harmonieorkest Kunst en Genoegen concerteerde afgelopen zaterdag in De Vierstee in Maartensdijk.

Kunst en Genoegen in De Vierstee

Algemeen

‘Half onnozele, half god’, zei de beroemde componist Gustav Mahler over zijn collega Anton Bruckner, en velen herkennen wat hij bedoelde: prachtige melodieën, grootse kathedralen van klank, maar ook naïeve herhalingen en instrumentaties: Bruckner ten voeten uit. 

Bruckner is ook de lievelingscomponist van Thomas Doss, die zijn St. Florian Choral aan hem opdroeg, en die afgelopen zaterdag plechtig gespeeld werd door Kunst en Genoegen, het sympathieke harmonieorkest uit Maartensdijk.

In de goed bezette Vierstee speelde het orkest een gevarieerd programma, gepresenteerd door de Bilthovense actrice Nel Kars. Natuurlijk ontbraken bekende nummers als ‘Moment for Morricone’ en ‘What a Wonderful World’ niet: het ijzeren harmonierepertoire. 

‘Het orkest bereidt zich voor op het 100-jarig jubileum van volgend jaar’, vertelt één van de trombonisten enthousiast. ‘Er heerst hier een saamhorigheid die je elders niet snel zult vinden. Iedereen helpt elkaar, het dorpse karakter leeft hier nog echt en we halen zelfs oud papier op om de kosten te bestrijden. Ik voel me hier enorm thuis’. 

Ook het opleidingsorkest deed mee en dat was meteen een primeur voor de Benjamin van het orkest, die toevallig ook nog… Benjamin heet. Voor het eerst met een echt orkest meespelen is voorwaar geen sinecure, maar hij bracht met zijn 10 jaren zijn lastige trompetsolo niet alleen heel verdienstelijk, maar ook onverschrokken en vastberaden ten gehore. Als hij symbool staat voor de toekomst van het harmonieorkest wordt de 150 jaar vast ook nog wel gehaald.         (Peter Schlamilch)