Hans Kloosterboer in de tuin met de burgemeester.
Hans Kloosterboer in de tuin met de burgemeester.

Hans Kloosterboer meer dan een eeuw oud

Algemeen

door Guus Geebel 

Op 13 juni 1921 werd Johanna Catharina Kloosterboer, roepnaam Hans, in Venlo geboren. Haar vader had daar zijn werk, maar haar ouders waren geen Limburgers. Na zijn overlijden verhuisde het gezin op haar vijftiende naar de Sweelincklaan in Bilthoven. Ze had een broer die op 64-jarige leeftijd is overleden. Burgemeester Sjoerd Potters kwam de 101-jarige namens het gemeentebestuur thuis feliciteren.

Hans ging in Utrecht naar het meisjeslyceum waar ze met de fiets naartoe ging. Daarna ging ze in 1940 aan de Groningse universiteit Duits studeren omdat er in Utrecht geen hoogleraar voor Duits was. ‘Toen in 1943 een loyaliteitsverklaring vereist werd die bijna niemand ondertekende, kwam ik weer bij mijn moeder thuis wonen en deed hier en daar wat huishoudelijk werk.’ Na de oorlog zette ze haar studie in Utrecht voort en studeerde af. ‘De hoogleraar vroeg of ik bij hem assistent wilde worden en dat wilde ik wel. Ik bleef tot mijn pensionering bij de universiteit werken.’ Daar leerde ze Bert Okken kennen met wie ze 1991 trouwde. Ze wonen sindsdien aan de Spoorlaan in Bilthoven waar ze met veel genoegen wonen. ‘Ook omdat het zo’n rustige buurt is met prettige buren.’ Er zijn twee kinderen en twee kleinkinderen. 

Tuinieren is altijd een hobby van Hans geweest. De tuin ziet er ook fantastisch onderhouden uit. In Utrecht heeft ze jarenlang een volkstuin gehad waar ze met veel plezier in werkte en ook prijsjes won. ‘Het voelt wel raar om meer dan honderd te zijn. Ik geloof het gewoon niet maar het is wel zo.’ zegt Hans. Het belangrijkste hoogtepunt in haar leven noemt zij de kennismaking met de muziek van Johann Sebastian Bach. ‘Die muziek is voor mij ontzettend belangrijk geweest. Verder het beleven van de natuur.’ Ze is ook al heel lang vegetarisch. Het op jonge leeftijd overlijden van haar vader van wie ze veel hield was een dieptepunt voor haar. De ontwikkelingen van deze tijd in Nederland noemt ze zorgelijk. De honderdste verjaardag is vorig jaar ondanks beperkingen goed gevierd. Dit keer kwam er wel veel bezoek, maar hielden ze het iets rustiger.  

!