Eric van der Vaart op 17 juli 2021 in actie tijdens de wedstrijd Jong FC Utrecht tegen het Franse OSC Lille U23.
Eric van der Vaart op 17 juli 2021 in actie tijdens de wedstrijd Jong FC Utrecht tegen het Franse OSC Lille U23.

Eric van der Vaart op koers naar arbiter betaald voetbal

Algemeen

door Kees Diepeveen

Met zijn promotie naar het Talent Traject Betaald Voetbal is de 26 jarige (oud) Maartensdijker Eric van der Vaart op weg om zijn droom waar te maken. Het Talent Team kan de springplank zijn voor jonge talentvolle arbiters om uiteindelijk in de Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie te mogen fluiten. 

Eric is heel reëel in zijn benadering en noemt een aantal zaken die in zijn visie van belang zijn om zijn doel te kunnen verwezenlijken. ‘Je moet er echt voor willen gaan en veel tijd investeren in je hobby, waarbij je vooral het plezier niet uit het oog mag verliezen. Maar de factor geluk speelt ook wel een beetje mee. Op het juiste moment de juiste beslissing nemen en de juiste mensen moeten dat zien en waarderen. Dat is gelukkig bij mij wel gebeurd. Uiteraard is doorzettingsvermogen ook een waardevolle eigenschap. Je krijgt immers ook tegenslagen te verwerken. Goede ondersteuning is eveneens erg belangrijk. De afgelopen vier jaar was ik opgenomen in het Ontwikkel Traject Scheidsrechters 1e en 2e fase van de KNVB en heb me daar goed kunnen ontwikkelen. Vooral toen ik coach Henny van der Schilden kreeg toegewezen. Met hem had ik direct een klik. We kunnen samen goed sparren, maar hij is ook kritisch en daar kom ik verder mee. Dat is belangrijk voor mijn verdere ontwikkeling’. 

Hoofdklasse
Eric fluit inmiddels in de Hoofdklasse van het amateurvoetbal. Dat is een landelijke klasse wat ook veel reistijd vraagt. Dat is voor hem geen probleem. ‘Als je een ambitie najaagt dan hoort dat erbij. Voor mijn gevoel gaat het prima in die klasse. Ik heb goede rapporten gehad met af en toe een kritische noot. Ik ben nooit echt in de problemen geweest. Mijn eigen gevoel en goede rapporten betekent voor mij een goed seizoen. Samen met collega Max Blokhuizen ben ik beloond met promotie naar het Talent Traject Betaald Voetbal’.

Levensstijl
Buiten zijn werk besteed Eric vrijwel al zijn vrije tijd aan de ontwikkeling van zijn scheidsrechtercarrière . Dat is soms wel 20 uur in de week. Voor hem is de intensiteit die nodig is om jezelf te ontwikkelen te vergelijken met topsport. Vijf keer per week conditie- en krachttraining, wedstrijden terugkijken, zorgen dat de spelregelkennis optimaal is, rapporten schrijven van zijn wedstrijden, beoordeel soms andere scheidsrechters en treedt op als 4e official langs de lijn. Eric: ‘Het is een soort levensstijl geworden. Mijn partner vindt haar passie in de paardensport. We begrijpen elkaar daarin goed en dat gaat prima samen. Ik vind ook dat je persoonlijk groeit. Je leert interpreteren en uitleggen. Je moet duidelijk zijn in de interactie met spelers, coaches etc. Wat wil je precies vertellen. Ik vind dat het me goed afgaat en heb daardoor heel veel plezier in het arbitreren’. 

Trainingsintensiteit
In de periode mei tot en met juli heeft Eric zijn trainingsintensiteit verhoogd. Dagelijks doet hij 1,5 uur krachttraining , pees- en spierversterkende oefeningen. Hij wordt daarin begeleid door een fysiotherapeut. Een voedingsdiëtist heeft een afgewogen voedingsprogramma voor hem samengesteld. Hij wil fysiek top zijn voor het komende seizoen waarin hij wil bewijzen dat hij de stap naar het betaald voetbal kan maken. Daarvoor zal de hoofdklasse dit seizoen nog wel zijn podium zijn maar hoopt ook op enkele wedstrijden in de 3e divisie Eric: ’En dan doorontwikkelen naar de 2e divisie en van dan de stap maken naar de Keuken Kampioen Divisie is zoals ik het voor me zie’

Compliment
Eric omschrijft zijn stijl van arbitreren als niet formeel en zakelijk. ‘Vraagt een speler om toelichting dan geef ik die. Interactie tussen speler en scheidsrechter is belangrijk voor een goede sfeer in de wedstrijd. Natuurlijk is het goed toepassen van de voordeelregels ook belangrijk. Soms denk ik 5 seconden na voor ik iets zeg. Dat heeft waarschijnlijk meer impact op de spelers. Ik geef ook wel eens een compliment aan een speler voor een mooie actie of vraag een aantal minuten na een blessurebehandeling hoe het gaat. Zo probeer ik bij te dragen aan een goede sfeer in het veld en op een goed verloop van de wedstrijd’.

Tot slot heeft Eric nog een advies voor twijfelaars om scheidsrechter te worden. ‘Toch doen. Er zijn veel meer positieve kanten dan je denkt. Wat men soms ziet zijn de harde uitspraken. Maar de positieve ervaringen overheersen en geven enorm veel plezier en voldoening’.