Afbeelding

Alles familie

Algemeen

Het was een vreemde voorstelling. Achter op het erf, aan het prikkeldraad hing een donkere, wriemelende massa. Vanuit de verte leek het op een klein mannetje, dichterbij bleek het een opvliegend gezelschap op huizenjacht. Het betrof een grote bijenzwerm, een heuse volksverhuizing, alles familie.

Dit grote groepsgebeuren is niet ongewoon rond deze tijd van het jaar. Het bijenvolk splitst zich en de helft gaat samen met de koningin op zoek naar een nieuwe woning. Voor de achterblijvers zijn er jonge koninginnen in de maak. Dit is hun manier van vermenigvuldiging.

Met de beste bedoelingen kwamen wij met een korf om het hele zaakje in onder te brengen, maar we werden bestookt door een machtig bataljon steeklustige beestjes. Ze vlogen op, kropen onder de beschermende kap, staken ons in neus en lippen of dwars door onze kleding heen. Een massa betoging. Heel ongewoon voor een bijenzwerm. Toch lieten zij zich vroeg in de ochtend verrassend kalm verhuizen naar een rustig plekje onder een lange rij bloeiende lindebomen.

Onze familie is aanzienlijk minder groot, maar ook wij gaan graag samen op pad. Zo kijken we samen de bijen na. Het kleine meisje wil alles weten en heel voorzichtig doet zij ons na. Behoedzaam manoeuvreert zij de kastbeitel tussen de bewegende bijen en maakt de raampjes los in de bijenkast. Uit voorzorg hebben wij haar in imkerjack met kap en handschoenen gehesen. Haar blote benen steken onder het pak uit, maar zij toont geen enkele angst. Zij is vooral benieuwd naar de leefwijze van die bezige bruine beestjes. Jong geleerd is oud gedaan.

(Karien Scholten)

In haiku:
Een volksverhuizing 
Opvliegerige eenheid
Alles familie

Eerder gepubliceerde verhalen zijn gebundeld in een prachtig geïllustreerd boek ‘Polderproza in honderd Haiku’s’. Onder andere te koop bij De Bilthovense Boekhandel Vinkenlaan 2, Bilthoven, Boek en Cadeau Winkel Van den Berg in Maartensdijk, The Read Shop De Bilt, Korenmolen De Kraai in Westbroek.

!