Basisschool Het Zonnewiel uit De Bilt heeft met hun leerlingen het meeste zwerfafval verzameld en is daarmee winnaar geworden van de Zwerfafval challenge 2022.
Basisschool Het Zonnewiel uit De Bilt heeft met hun leerlingen het meeste zwerfafval verzameld en is daarmee winnaar geworden van de Zwerfafval challenge 2022.

Zwerfafvalchallenge

Algemeen

door Henk van de Bunt

Het thema duurzaamheid heeft de aandacht van de Biltse kinderburgemeester Feline. Ze wil met ‘kleine stapjes’ de bewustwording voor het behoud van de aarde onder de aandacht van kinderen brengen. En daarbij aangeven wat ze er zelf aan kunnen doen.

Feline zegt hierover: ‘Omdat wij, de kinderen, nog heel lang op deze aarde leven. Daarom moeten we dus goed voor de aarde zorgen’. Eén aspect hiervan is zorgen voor minder afval maar ook zwerfafval verwijderen uit het straatbeeld. Daarom organiseerde ze de ‘zwerfafvalchallenge’ op alle basisscholen in gemeente De Bilt.

‘Wie goed kijkt ziet dat overal veel zwerfafval is. Het ligt op de stoepen, in bermen en in bosjes en vaak juist vlak náást prullenbakken. Zwerfafval verdwijnt maar heel langzaam of soms helemaal niet uit de natuur. Een plastic flesje bijvoorbeeld vergaat niet maar valt op een gegeven moment uit elkaar in een heleboel stukjes. De kans bestaat dat het in die tijd via het riool en via binnenwateren in zee terechtkomt. Waar dieren het weer eten en er ziek van kunnen worden of doodgaan. Het is dus belangrijk om hier actie op te nemen’. 

Basisscholen 
Alle basisscholen hebben een oproep met poster ontvangen en werden uitgenodigd mee te doen met de klas of school. Zelf is Feline langs geweest bij haar oude basisschool Het Zonnewiel in De Bilt. Ze gaf een korte presentatie, speelde een quiz over afval met de kinderen uit groep 8 en riep ze op mee te doen. Samen met de kinderen heeft ze de promotieposter opgehangen op school.

Sportief in het groen
Anke Hazeleger van Sportief in het groen (Plog it up) haakte aan bij de actie van de kinderburgemeester. Ze ondersteunt de actie en stelt grijpers en plastic zakken voor de kinderen beschikbaar voor het oppakken van zwerfafval. Feline vindt het belangrijk dat het niet bij één actie blijft maar dat de aandacht voor dit onderwerp ieder jaar terugkeert. Daarom organiseert de gemeente De Bilt vanaf nu jaarlijks de zwerfafvalchallenge op de basisscholen. Voor de school of klas die het meeste zwerfafval ophaalt, is er een mooie wisselbeker te winnen. Zo wordt zwerfafval opruimen extra leuk.

Vuilniszakken 
Basisschool Het Zonnewiel heeft met de leerlingen van de school de meeste vuilniszakken met zwerfafval opgehaald en mag zich daarom winnaar van de ‘Zwerfafval challenge 2022’ noemen. De leerlingen hebben zelfs printers, die half in een sloot waren gedumpt, verzameld. Burgemeester Sjoerd Potters sprak de kinderen toe en bedankte hen voor hun enorme inzet. Aansluitend reikte kinderburgemeester Feline de Zwerfafval challenge-bokaal uit aan Meeske, één van de leerlingen van de school.