Afbeelding

Eerste editie Grote Mantelzorggesprek

Algemeen

Steunpunt Mantelzorg De Bilt organiseert op vrijdagochtend 17 juni van 09.30 tot 13.00 uur de eerste editie van het Grote Mantelzorggesprek De Bilt. In Hotel-Restaurant De Biltsche Hoek wordt een diversiteit aan deelnemers ontvangen om over de toekomst van de ruim 12.000 mantelzorgers in gemeente De Bilt in gesprek te gaan. 

Een op de drie mensen in De Bilt zorgt voor een naaste; met de vergrijzing, personeelstekorten en verschuivingen in de zorg neemt de druk op inwoners alleen maar toe

Toekomstbestendig 
De diversiteit aan deelnemers is groot. Steunpunt Mantelzorg De Bilt verwacht mantelzorgers, ondernemers, raadsleden en ambtenaren, werkgevers, organisaties die met mantelzorgers in contact komen en zorgprofessionals. Het doel is om deze diverse groepen uit gemeente De Bilt samen te brengen en te komen tot toekomstbestendig mantelzorgbeleid in de gemeente en concrete handvatten voor de verschillende groepen deelnemers.

Mantelzorg 
De noodzaak is groter dan ooit. Intensief zorgen voor een naaste is voor duizenden inwoners van De Bilt nu al een dagelijkse zaak. Een zieke partner, ouders die geheugenproblemen krijgen, een gehandicapt kind of hulpbehoevende familieleden: het kan iedereen overkomen. Steeds meer mensen krijgen er mantelzorgtaken bij. Door vergrijzing, langer thuis blijven wonen en veranderingen in de zorg neemt de druk op mantelzorgers toe. Met alle gevolgen van dien. Het Grote Mantelzorggesprek zorgt voor actie zodat gemeente De Bilt klaar is voor de toekomst waarin (bijna) iedereen mantelzorg geeft of krijgt.

Enquête 
Tijdens het Grote Mantelzorggesprek worden ook de uitkomsten van de recente Mantelzorg-enquête en de gevoerde rondetafelgesprekken met inwoners gedeeld. Uit deze uitkomsten blijkt ook dat de noodzaak van het Grote Mantelzorggesprek groter is dan ooit. In De Bilt wonen bijvoorbeeld veel mensen die de enige mantelzorger zijn van de persoon voor wie zij zorgen. Het delen van de zorg is een beschermende factor voor overbelasting. Ook blijkt dat veel inwoners die mantelzorgtaken hebben naast een betaalde baan, grote moeite hebben om dit te combineren. Voor hen dreigt ziekteverzuim en overbelasting. Belangrijke vraag is dus: wie zorgt er nu en straks voor de mantelzorger?
De deelname is gratis: aanmelden kan tot en met 15 juni via mantelzorg@mensdebilt.nl