Een van de gedichten op de Abt Ludolfweg.
Een van de gedichten op de Abt Ludolfweg.

Opening Gedichtenpad in De Bilt

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zondag 12 juni opende het bestuur van Wijkvereniging Noord-Oost De Bilt het zomerprogramma op het schoolplein van Daltonschool De Rietakker. De rode draad in de wijk vormt het Gedichtenpad, een pad bestaande uit 28 gedichten, waarvan de helft geschreven door wijkbewoners en leerlingen van De Rietakker.

Het zomerprogramma met als thema ‘Dichter bij de Natuur’ bestaat uit diverse onderdelen. Eén van de onderdelen is een gedichtenpad dwars door de wijk. Iedere belangstellende kan de route lopen. Op 28 plekken in de wijk staan borden op A3-formaat met daarop de lievelingsgedichten van wijkbewoners en scholieren over de natuur. In de wijk wonen mensen met allerlei nationaliteiten, daarom hangt in de wijk ook een Arabisch gedicht. Via een gedichtenwedstrijd besteden leerkrachten van De Rietakker aandacht aan het programma ‘Dichter bij de Natuur’, in combinatie met taal, literatuur en poëzie. Voor meer verbinding tussen school en wijk hangen ook vijf gedichten van kinderen op de route.

Wandelroute
Iedereen die zin heeft de route in De Bilt te lopen, kan de wandelroute en natuurbeschrijvingen downloaden via de website van de wijkvereniging. Zo kunnen wandelaars via verhalen meer te weten komen over bomen, planten en dieren. Ook voor degenen die slecht ter been zijn is een oplossing bedacht door middel van een samenwerking met Fietsriksja De Bilt. Naast informatie over de schrijver van het gedicht en de natuur, heeft het bestuur twee puzzels gemaakt, één voor kinderen en één voor volwassenen.

Tijdens de feestelijke opening van het Gedichten pad, lazen drie wijkbewoners hun gedicht voor en volgde een muzikale noot voor de aanwezigen. Het à capellakoor Valsch en Gemeen uit De Bilt zong één van hun nummers. Zij zijn nog op zoek naar mannelijke bassen en tenoren en nodigen alle mannen uit De Bilt en omgeving van harte uit om een avond vrijblijvend bij hun koor te komen meeluisteren en misschien wel meezingen. Zij repeteren drie keer per maand op woensdagavond. Voor aanmelding: www.valschengemeen.nl. Het Gedichtenpad is geopend van eind mei tot eind oktober 2022. De routebeschrijving en puzzels staan op de website van de wijkvereniging: www.noordoostdebilt.nl/gedichten

Het à capellakoor Valsch en Gemeen uit De Bilt zingt een van de gedichten.