Op het 2e onderdeel fietsen laat Kevin zich gelden en kan goed meekomen met de andere deelnemers.
Op het 2e onderdeel fietsen laat Kevin zich gelden en kan goed meekomen met de andere deelnemers.

Kevin van Dronkelaar volbrengt eerste triatlon

Algemeen

door Kees Diepeveen

Op 40-jarige leeftijd je eerste volledige hele triatlon in heuvelachtig terrein in Aix-en-Provence volbrengen is een prestatie om trots op te zijn. Oud Westbroeker Kevin van Dronkelaar heeft zijn droom nagejaagd. Zijn volgende droom is de hele triatlon van Almere op 10 september.

Op 5-jarige leeftijd werd Kevin lid van voetbalvereniging SVM in Maartensdijk waar ook zijn vader en moeder speelden. Dat heeft hij bijna 25 jaar gedaan alvorens de overstap naar de triatlon te maken. In die periode deed hij al veel aan hardlopen en wielrennen met zijn vader en met zijn vrienden. Hij heeft meerdere halve en kwartmarathons gedaan in die periode. Toch keerde hij terug naar het voetballen, om inmiddels 3 jaar terug, definitief voor de triatlonsport te kiezen. Een hardnekkige knieblessure speelde hem al lang parten waardoor hij een paar maanden niet heeft kunnen hardlopen. Uiteindelijk zijn de knieklachten in maart/april dit jaar verholpen met Shockwave therapie en had hij nog zes weken om zich wat meer te richten op het looponderdeel en zich voor te bereiden op zijn eerste hele marathon.

Kramp
Kevin had een duidelijk doel voor ogen met deze eerste hele triatlon in Zuid-Frankrijk. Dat was om de triatlon uit te lopen en dat is gelukt. Na 11 uur, 23 minuten en 12 seconden heeft hij de 3, 8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen volbracht. Kevin: ’Inclusief kramp waar ik bij het hardlopen in het begin erg veel last van heb gehad. We moesten 6 ronden van 7 kilometer hardlopen. De kramp schoot erin bij het aantrekken van mijn hardloopschoenen. Ik heb zeker een halve minuut op de bank gezeten. Daarna begonnen met wandelen en joggen maar moest bijna elke kilometer wel even stoppen van de kramp. Gelukkig ging het elke ronde iets beter en na 3 ronden was ik over de helft en ging ik aftellen en dat hielp’.

Zwemmen
Het eerste onderdeel zwemmen ging hem goed af. Kevin: ‘Over de 3,8 kilometer zwemmen heb ik 59,04 minuten gedaan. Ik ben pas op 27-jarige leeftijd begonnen met zwemmen en mis daardoor een bepaalde basistechniek. Heb wel eens een paar weken meegetraind bij een zwemgroep in Amersfoort en enkele zwemclinics gevolgd. Ik zou graag nog beter leren zwemmen maar ik zat nu iets meer dan 5 minuten achter de top. Dat is mooi maar echt investeren in het zwemmen kost veel tijd en dit zou een enorme inspanning betekenen. Uiteindelijk zal dit me niet zoveel tijdwinst opleveren en daarnaast heb ik een fulltimebaan dus die tijd heb ik niet’.

Afzien
Het wielrennen heeft hij goed opgebouwd: ‘In het begin van de wedstrijd ging ik te langzaam. Werd in de eerste 10 kilometer veel ingehaald door andere deelnemers. Heb er een schepje bovenop gedaan en ben mee gaan fietsen met het tempo van de anderen. Dat kon ik aan en haalde op mijn beurt ook weer mensen in. Het was inmiddels al midden op de dag en het werd steeds warmer. Op de laatste 30 kilometer zat nog een pittige klim waar ik flink moest afzien. In de laatste kilometers naar de vertrekplaats van het hardlopen probeerde ik wat te herstellen door een iets lager tempo te fietsen’.

Camper
Het was een hele belevenis. Kevin: ‘Ik was ontzettend blij dat mijn vader en mijn vriendin erbij waren. We zijn met de camper hiernaartoe gekomen en het voordeel is dat ze mij op meerder locaties in het parcours konden aanmoedigen. Zij waren een enorme steun voor mij. Vader Wout: ‘We vinden het leuk om erbij te zijn en om hem te kunnen helpen. Dat is ook wel nodig, want Kevin is voor een wedstrijd erg nerveus en gespannen waardoor hij soms het overzicht een beetje mist. Dan is het fijn om hem te kunnen bijstaan zowel voor als tijdens de wedstrijd. Zo let ik op zijn materiaal en zorg voor drankjes, voeding en fruit. Er is veel te regelen en dat is lastig als je de spanning van de wedstrijd in je lijf hebt. Soms een beetje afreageren op mij is ook geen probleem. Samen maken we een plan voor de wedstrijd. Mijn eigen ervaring als coach komt dan van pas. En natuurlijk zijn we er ook om aan te moedigen’.

Almere
Kevin heeft veel geleerd van deze triatlon. De kramp is waarschijnlijk ontstaan doordat hij meer energie in het fietsen heeft gestopt dan volgens het wedstrijdplan de bedoeling was en ook door te weinig drinken. Vooral omdat het zo warm was. Daar moet hij dus beter op letten. ‘Ik ben blij dat ik aan deze wedstrijd heb meegedaan. Het was wel overleven maar dit resultaat vergroot mijn plezier en zelfvertrouwen in deze sport. Ik ga nu mijn tweede doel najagen en dat is een mooie tijd neerzetten bij de triatlon van Almere’.