De onderhandelaars ondertekenen het coalitieakkoord.
De onderhandelaars ondertekenen het coalitieakkoord.

De Bilt heeft weer een college met vier wethouders

Algemeen

door Guus Geebel

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering op 31 mei ondertekenden de onderhandelaars het coalitieakkoord in de Mathildehal van Jagtlust. Daarna gaven in de Mathildezaal alle fracties een beschouwing over het akkoord. Hoofdmoot van de vergadering was de installatie van de vier wethouders, twee nieuwe gemeenteraadsleden en een commissielid. Werner de Groot (CDA) werd bij acclamatie gekozen tot vicevoorzitter van de gemeenteraad. 

Jacomijn Baart (GroenLinks) beet met haar beschouwing, tevens haar maidenspeech, het spits af. ‘Ik ben zeer vereerd en wij als GroenLinks zijn supertrots op dit progressieve akkoord. Het is een akkoord met grote ambities waarin we lef tonen, moeilijke kwesties durven aan te pakken en een aantal vernieuwingen willen uitproberen en doorvoeren. Investeren in de toekomst voor de generatie na ons.’ Zij noemt de verschuiving die na de verkiezingen heeft plaatsgevonden goed zichtbaar in het akkoord. Werner de Groot (CDA) noemt het akkoord ambitieus. ‘Het CDA ziet de natuur altijd wel in samenhang met de zorg voor mensen in onze gemeente. We missen hier steeds weer de aandacht voor vitale kernen, zorg voor elkaar en lokale economie.’ Hij noemt het fijn dat alle partijen hun inbreng mochten geven op dit akkoord en is blij met de toevoeging dat gezorgd gaat worden voor een laagdrempelig loket, waar mensen naast vragen over armoede en schuldhulpverlening, ook antwoorden kunnen krijgen op hulpvragen voor ondersteuning bij ziekte en zorg. ‘Maar met Iedereen doet mee mist het CDA hier onder meer wel de behoefte dat de gemeente zich inspant om tekorten in de kinderopvang tegen te gaan.’ De Groot mist bij de ambitie van veel bouwen binnen de bebouwde kom een visie over het ontsluiten van nieuwe en bestaande wijken. Het CDA hecht grote waarde aan solide financieel beleid.

Uitsluiting
Peter Schlamilch (Forza De Bilt) zegt dat hij verbijsterd was toen hij het collegeakkoord zag. ‘Toen ik het onlangs in de krant een communistisch manifest noemde en De Bilt het Havanna aan de Heuvelrug had ik de financiële consequenties nog niet eens gezien, want dit college gaat 9 miljoen meer uitgeven.’ Hij noemt een vierde wethouder en een voltijds salaris onnodig. ‘Forza kijkt terug op een pijnlijk formatieproces, waarbij de partij als enige winnaar naast GroenLinks op een eerlijke kans had gerekend.’ Hij geeft aan waarom hij teleurgesteld is in GroenLinks en zegt die eerlijke kans niet te hebben gekregen. Hij noemt het nieuwe college het college van de uitsluiting. Gija Schoor (PvdA) constateert dat de verkiezingsuitslag laat zien dat de inwoners van De Bilt verandering willen. ‘We hebben met vijf fracties samengewerkt aan een groen eerlijk coalitieakkoord en het ging verrassend makkelijk. Dit college gaat goed luisteren naar de oppositie in de raad en de inwoners van De Bilt, en dat gaan we ook toepassen op onze groene kernen.’ Zij geeft aan dat groen niet alleen gaat over bescherming van onze natuur en biodiversiteit, maar in deze tijd ook heel erg over het klimaat. ‘We kunnen niet wachten tot er betere of elegantere oplossingen zijn.’

Bouwen
Donja Hoevers (D66) noemt de drie thema’s waarmee D66 de verkiezingen is ingegaan. Woningen bouwen waar echt behoefte aan is, kiezen voor het klimaat en het beste onderwijs met gelijke kansen voor iedereen. ‘Onze speerpunten komen in het akkoord goed naar voren. Na de verkiezingen hebben we duurzame financiën toegevoegd. Ook op dat vlak hebben we belangrijke punten gemarkeerd.’ Ook voor Arie Vonk Noordegraaf (SGP) is de beschouwing zijn maidenspeech. Hij noemt het positief dat het coalitieakkoord vrij beknopt is en is tevreden met de toevoeging over de vitaliteit van de groene kernen. Ook met het oplossen van verschillende verkeersknelpunten zoals de kruising Dorpsweg Nachtegaallaan in Maartensdijk. Zonnevelden wil hij over de gehele gemeente verdeeld zien. De 200 nieuwe woningen in Maartensdijk wil hij in kleine blokjes gepland zien. De SGP gaat zich sterk maken voor de financiële positie van de gemeente. Ralph Jacobs (VVD) ziet het akkoord vol staan met dilemma’s. ‘Wel bouwen maar niet ontsluiten, bouwen voor de regio, maar vergeten we daarmee onze inwoners niet.’ Hij belicht een aantal punten. De windmolens, die op zee horen, niet rendabel zijn en nog niet kunnen worden aangesloten op het hoogspanningsnetwerk. Participatie rondom de omgevingsvisie, de VVD vindt het jammer dat de coalitie al opties uit de omgevingsvisie vergezichten uitsluit. ‘We gaan bouwen voor de regio en hebben locaties benoemd. Participatie is de basis op orde. Wees open en eerlijk naar onze inwoners. We bouwen wel in deze gebieden maar zorgen niet dat er doorgaande wegen of randwegen extra komen, of dat deze wegen verbreed worden.’ Zijn vierde punt betreft de financiën waarvan hij verwacht dat de oppositie de coalitie scherp zal weten te houden.

Honderd dagen
Erik den Hertog (Beter De Bilt en Bilts Belang): ‘Frisse wind, een andere koers, naar buiten toe. Naar inwoners, verenigingen en bedrijven. Het wordt echt iets anders, want wij doen mee.’ Hij zegt dat het akkoord op hoofdlijnen is geschreven, met hier en daar concrete punten. Dat was de insteek van zijn fractie. ‘Alles wat wij als fractie in het akkoord missen zullen we in de raad aan de orde stellen met welke partij dan ook.’ Tegen het nieuwe college zegt hij: ‘Ga de eerste honderd dagen resultaten behalen. Voor inwoners, hulpbehoevenden, pak kleine zichtbare dingen aan. Ga nog voor de zomervakantie naar alle wijk- en dorpsverenigingen en ga ons coalitieakkoord op hoofdlijnen met hen bespreken.’ Connie Brouwer (ChristenUnie) zegt in het akkoord veel van haar eigen doelen te herkennen. ‘De ChristenUnie vindt dat er woningen moeten komen, maar de aantallen die worden voorgesteld zijn in sommige gevallen te veel.’ Connie Brouwer is verheugd dat haar wens om minstens één Knarrenhof in de gemeente te starten is opgenomen in het akkoord. De ChristenUnie blijft het jammer vinden dat er geen wethouder uit de groene kernen is gekomen. ‘Hier staat een tevreden mens. Ik ben trots op wat we bereikt hebben’, aldus Menno Boer (SP). Over participatie zegt hij: ‘Beginspraak is voor de SP prioriteit nummer één. Dus inwoners vooraf betrekken bij ontwikkelingen.’

Benoemingen
Na de beschouwingen op het coalitieakkoord stemde de gemeenteraad in met de benoeming van vier voltijds wethouders en werden Anne Marie ’t Hart (GroenLinks), Dolf Smolenars (D66), Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt en Bilts Belang) en Krischan Hagedoorn (PvdA) na een hoofdelijke stemming gekozen. Na het afleggen van de eed of ambtsbelofte werden zij geïnstalleerd. Omdat twee wethouders raadslid waren, werden daarna Partap Bansie (GroenLinks) en Martijn Lauxtermann (PvdA) als raadslid geïnstalleerd. Jesper Bloem werd vervolgens benoemd als commissielid zijnde niet raadslid voor GroenLinks.

CDA-fractievoorzitter Werner de Groot is de nieuwe vicevoorzitter van de gemeenteraad.
De vier nieuwe wethouders bij de installatie.
Arie Vonk Noordegraaf (SGP) houdt zijn maidenspeech.
Jesper Bloem wordt geïnstalleerd als commissielid.