Bezoek aan de Freiherr vom Stein Realschule in Coesfeld.
Bezoek aan de Freiherr vom Stein Realschule in Coesfeld.

Leerlingen Patioschool ontmoeten Duitse leeftijdsgenootjes

Algemeen

De Patioschool in De Bilt heeft al 29 keer een uitwisseling gehad met een school uit het Duitse Coesfeld; eerst met de Anne Frankschule en de laatste jaren met de Freiherr vom Stein Realschule. 

In de voorbereiding van de werkweek van 4 t/m 8 april, maakten de leerlingen van de school kennis met leeftijdsgenootjes van de Freiherr vom Stein Realschule. Ze schreven elkaar e-mails in het Engels en leerden op die manier de Duitse maatjes al een beetje kennen.

Bezoek
Tijdens het bezoek aan Coesfeld werden ze op school heel hartelijk door collega’s Anke en Eva en de leerlingen van Gruppe 6C ontvangen. Na een kort woord van welkom van de rectrix van de school en namens het jumelagecomité Coesfeld deden ze een paar kennismakingsspellen en kregen ze een rondleiding door de school. Daarna werd kennis met Coesfeld gemaakt middels een gezamenlijk Stadtspiel.

Poster
Tijdens het bezoek van de Duitse leerlingen aan de verblijfplaats van de leerlingen uit De Bilt werd ook een aantal spellen gespeeld, waren er allerlei dramaoefeningen en kregen de leerlingen in tweetallen de tekenopdracht om van elkaar een ‘wanted‘-poster te tekenen.

Ook stond er een gezamenlijke excursie op het programma. Vanwege de weersomstandigheden was er gekozen voor een overdekt speelpaleis, waar de Nederlandse kinderen samen met de Duitse kinderen hebben gespeeld. De dag erna heeft de groep ‘s ochtends in Coesfeld souvenirtjes gekocht en ’s middags een spel gedaan waarbij de leerlingen in groepjes allerlei dingen moesten verzamelen. Hierdoor kwamen zij natuurlijk in contact met Coesfelders en konden zij Duitse woorden en zinnen gebruiken die zij in de voorbereiding hadden geleerd. 

Tegenbezoek
Het tegenbezoek volgde op 24 mei. Dezelfde groepen leerlingen ontmoetten elkaar op de Patioschool. Een leuk weerzien. In de ochtend werden stevige bruggen gemaakt van krantenpapier in gemengde groepjes. Na het middageten gingen de leerlingen naar de sporthal om samen te sporten. Ook nu zat het weer niet mee, maar toch was het een geslaagde dag. Ook omdat de leerlingen elkaar al goed kenden. Volgend jaar staat de 30ste ontmoeting op het programma.         (Tine Rigter)