Yvo Kok-Palma: ‘Voor wat betreft de samenstelling van de gemeenteraad zijn de 27 raadsleden een juiste vertegenwoordiging van de zes dorpskernen van de gemeente.
Yvo Kok-Palma: ‘Voor wat betreft de samenstelling van de gemeenteraad zijn de 27 raadsleden een juiste vertegenwoordiging van de zes dorpskernen van de gemeente.

Nieuwe samenstelling gemeenteraad en wethouderverdeling in De Bilt

Algemeen

door Henk van de Bunt

De verkiezingen voor de gemeenteraad van De Bilt waren 16 maart; alweer elf weken geleden. Elf weken, waarin werd ge(ïn)formeerd en als periode formeel is afgesloten met de installatie op dinsdag 31 mei van de (nieuwe) wethouders geïnstalleerd. Door de vorming van het nieuwe college moesten er ook twee nieuwe gemeenteraadsleden worden benoemd.

In diezelfde voorbije (11) weken klonken er sombere geluiden over de niet representatieve stem van de vier kernen, die voorheen deel uitmaakten van fusiegemeente Maartensdijk. Ook missen velen in het nieuwe coalitieakkoord voldoende aandacht voor de kernen Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek. Yvo Kok-Palma (kwantitatief onderzoeker bij de Inspectie Leefomgeving en Transport) dook wat nader in de cijfers en concludeerde: ‘Voor wat betreft de samenstelling van de gemeenteraad zijn volgens de aantallen inwoners van de zes dorpskernen van de gemeente De Bilt de 27 raadsleden juist verdeeld over de kernen. Het aandeel vrouwelijke politici is met 32% helaas beduidend lager dan wat je zou verwachten: 52% van het totaal aantal inwoners is immers vrouw’.

Representatief
Kok-Palma vervolgt: ‘Er is per 31 mei een nieuwe situatie ontstaan. Doordat twee in maart beëdigde raadsleden (Anne Marie ’t Hart uit De Bilt en Krischan Hagedoorn uit Bilthoven) wethoudersposten hebben verkregen, konden twee nieuwe raadsleden (Partap Bansie uit Maartensdijk en Martijn Lauxterman uit Groenekan) worden geïnstalleerd. Hierdoor is een verdeling over de dorpskernen bereikt, die getalsmatig klopt, wanneer je het beschouwt vanuit de wijze waarop de Kieswet uitgebrachte stemmen verdeelt naar raadszetels. In plaats van stemmen zijn bij de berekening in de infografiek de inwoneraantallen van de dorpskernen gebruikt. Jammer blijft dat in Westbroek, met 1.171 inwoners, geen van de 27 gemeenteraadsleden woont, terwijl er wel zes van de 186 kandidaten uit Westbroek op de kieslijst stonden.

Vrouwen
Een somberder geluid betreft het afgenomen aandeel vrouwelijke politici naar de mening van de onderzoeker: ‘In de aanloop naar de verkiezingen bleek al dat de kandidatenlijsten onevenredig weinig vrouwen bevatten. Waar vrouwen in onze gemeente goed zijn voor 52% van de inwoners, kwamen er twee keer minder vrouwen dan mannen voor op de lijsten. Bij zeven van de tien lijsten was een man de lijsttrekker en bij meerdere partijen stonden geen vrouwen op verkiesbare plaatsen. Biltse kiezers hebben er wel voor gezorgd dat Jette Muijsson (Lokaal De Bilt, plek 8) een voorkeurszetel kreeg. Daar tegenover staat dat Kariné Klyan (VVD, plek 2) haar positie afstond aan een man’.

Achteruitgang
Eigenlijk zou de gemeenteraad 14 vrouwen bevatten als representatieve afspiegeling van de bevolking. Nu zijn het er slechts negen en dat is eentje minder dan hoe de vorige raad eindigde. Ook het college van burgemeester en wethouders ‘ontvrouwt’; waar de gemeente De Bilt in de afgelopen periode twee vrouwelijke wethouders had, is er nu slechts een van de vier. Het aandeel vrouwelijke politici was in de maanden tot aan de verkiezingen van 17 maart 40% (12 van de 30). Yvo Kok-Palma: ‘Wat gelijkheid van geslacht betreft, is het huidige percentage van 32% een droeve achteruitgang. Alleen de ChristenUnie heeft met (enig) raadslid Connie Brouwer een 100% vrouwelijke fractie. D66 en de PvdA scoren met 50% (twee van de vierraadsleden, resp. één van de twee is vrouw) ook goed en ook GroenLinks scoort met drie vrouwelijke gemeenteraadsleden (van de zeven = 43%) behoorlijk. Overigens is de GroenLinks-fractie de enige met volksvertegenwoordigers uit drie verschillende dorpskernen’.