In 2018 werd Pinksteren ook ‘gezamenlijk’ gevierd.
In 2018 werd Pinksteren ook ‘gezamenlijk’ gevierd. Foto: foto Stique Media

Oecumenische Openluchtviering in Bilthoven

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Tien protestantse- en katholieke kerken in de gemeente De Bilt nodigen iedereen uit voor een oecumenische openluchtviering op Pinkster zondag 5 juni op het terrein van Jagtlust. In samenwerking met het Nederlands Brandweerorkest kozen de kerken voor het thema ‘Pinksteren, een lopend vuurtje’.

De dienst begint om 10.30 uur met een welkomstwoord van burgemeester Sjoerd Potters. Negen voorgangers verzorgen met elkaar de dienst en tussendoor verlenen twee zangeressen, samen met het Nederlands Brandweerorkest en een koor met deelnemers uit alle kerken, medewerking aan de dienst. ‘In de viering zit een apart deel voor de kleinsten onder ons’, vertelt Harold Oechies, dominee van de Centrumkerk in Bilthoven. ‘Ook is er een labyrint in het gras, waar bezoekers kunnen mediteren. In het midden staat een mini kerkgebouwtje van de Centrumkerk’. 

Oekraïne
Tijdens de dienst wordt gecollecteerd om een uitje voor Oekraïense vluchtelingenkinderen mogelijk te maken. Ook zal het Onze Vader in het Oekraïens worden gebeden. Na afloop is er voor iedereen een krentenbol en iets te drinken.

De tien meewerkende kerkgenootschappen uit gemeente De Bilt zijn: de Adventkapel uit Hollandsche Rading, de Ontmoetingskerk en de Sint Maartenskerk uit Maartensdijk, de Michaël Laurenskerk, de Nieuwstraatgemeente, de Dorpskerk en de Oosterlichtkerk uit De Bilt en de Woudkapel, de Centrumkerk en de Onze Lieve Vrouwekerk uit Bilthoven.

Voor degenen die de dienst niet kunnen bijwonen, is er een live-verbinding via het kerkkanaal. Bij slecht weer vindt de bijeenkomst plaats in de Onze Lieve Vrouwekerk, Gregoriuslaan 8 in Bilthoven. ‘Wij hopen dat velen weer samen met ons Pinksteren komen vieren’, vertelt Els Vriens, betrokken bij de Onze Lieve Vrouwekerk in Bilthoven. ‘En met elkaar de verbinding willen aangaan, net als voorgaande jaren’.