Een panorama van bomen op het terrein.
Een panorama van bomen op het terrein.

Bomen verkennen op het Berg en Bosch-terrein

Algemeen

IVN De Bilt nodigt uit om op 5 juni a.s. om 11.00 uur gezamenlijk de bomen op het terrein van Berg en Bosch te verkennen. 

De geschiedenis van veel van deze bomen gaat ver terug. Het Berg en Bosch-terrein maakt onderdeel uit van de Ridderoordse bossen. Het was oorspronkelijk eigendom van Willem Carel baron van Boetzelaer, destijds woonachtig op Sandwijck in De Bilt. Ten tijde van de aanleg van de Gezichtslaan (1903) bestond heel Bilthoven-Noord nog uit zandverstuivingen, heide- en bosgebieden, die bij Eyckenstein behoorden. De Gezichtslaan was toen onverhard. 

Gezichtslaan
Kort na 1876, toen Eyckenstein in handen van de familie Van Boetzelaer kwam, is door Mr. Willem Carel baron van Boetzelaer het noordelijkste stukje van 300 meter van de Gezichtslaan aangelegd; de laan was in 1826 nog niet helemaal in rechte lijn tot aan de Opstal doorgetrokken, omdat daar toen nog een akker ten zuiden van de boerderij De Avond lag. In 1876 is ook het laatste stukje rechtuit door de akker heen doorgetrokken.

Landgoed
In 2016 vertelde Rutger Wessel baron van Boetzelaer (toen 97 jaar): ‘Grootvader Willem Carel heeft in 1917 het zuidelijkste deel van het landgoed Eyckenstein verkocht. Dat liep vanaf de huidige provinciale weg N234 tot aan het station Bilthoven. In 1930 heeft hij het gedeelte van de nieuwe Gezichtslaan verkocht, het deel tussen de Oude Gezichtslaan en de N234. Het was niet om het geld te doen, maar hij dacht dat zijn kinderen er toch geen belangstelling voor hadden. En misschien kostte het hem allemaal ook wel te veel werk. Ik herinner mij nog dat er langs de Nieuwe Gezichtslaan allemaal witte paaltjes stonden om de perceelsgrenzen aan te geven. Daar zouden allemaal huizen komen te staan. Twee percelen zijn er daadwerkelijk voor huizen gebruikt, die staan nu ter hoogte van de overgang van de Oude Gezichtslaan en prof. Bronkhorstlaan. Het zuidelijke deel is gered doordat het Utrechts Landschap het opgekocht heeft’. De Professor Bronkhorstlaan was al een laan in het bos, waar de laanbomen toen al langs stonden. Alleen het schuine verbindingsdeel tussen de Gezichtslaan en de Professor Bronkhorstlaan is nieuw aangelegd’.

Sanatorium
In het begin van de 20ste eeuw is Berg en Bosch opengesteld als sanatorium voor tuberculoselijders. Professor Bronkhorst, directeur van het sanatorium, had uitgesproken ideeën over de invloed van huisvesting en de omgeving op het genezingsproces. De symbiose van architectuur en de natuur speelde daarin een grote rol. Voor de tuin en het groen was de Duitse tuin-, en landschapsarchitect Otto Schultz aangetrokken. Bij de aanleg zijn waar mogelijk oude dennen, eiken, berken en beuken gespaard. Schultz heeft langs de lanen en op de weiden bomen geplant waaronder veel verschillende soorten naaldbomen.

Wandeling
De wandeling gaat door het van oorsprong Eiken-berkenbos. Zomereik, berk en grove den zijn de dominante boomsoorten en de beuk komt verspreid voor. Aangeplant en verwilderd zijn douglas-, servische-, en zilversparren. Meerdere berkensoorten en exotische boomsoorten vinden we ook langs de wandelroute. De struiklaag is gevarieerd. Zo is er langs de route veel opslag van wilde lijsterbes, (Amerikaanse) vogelkers, hazelaar, vlier, krentenboompje, hulst en vuilboom (sporkehout).

De start op zondag 5 juni om 11.00 uur is bij De Kapel Prof. Bronkhorstlaan 10 in Bilthoven. Het maximum aantal deelnemers is 30. Aanmelding en meer informatie bij Jaap Milius: j.milius@casema.nl; tel. 030 2288636