Met twee man wordt de reddingsoperatie voor de ooievaar ingezet.
Met twee man wordt de reddingsoperatie voor de ooievaar ingezet.

Operatie ooievaar

Algemeen

Al enkele weken oogde hij wat groezelig, de ooievaar zonder ring in het nest naast de kerk in Westbroek. Het was de overburen al opgevallen. Maar afgelopen woensdagmiddag was het overduidelijk. Zwart-wit lag ‘ie breeduit in het groen, bovenin de treurberk, vlak aan de weg. Af en toe bewoog de lange witte nek van de grote vogel, maar hij vond geen houvast en leek te verdrinken tussen de takken. Een hopeloze zaak. Te treurig om aan te zien.

Toevallig was overbuurman, hovenier Tom van der Wouden die middag thuis voor de lunch. Hij was direct bereid om zijn hoogwerker van stal te halen. Nu niet om bomen te snoeien, maar om een ooievaar te redden. 

Twee man sterk ging in het bakje naar boven. Behendig manoeuvreerde Tom zijn kraan tot vlakbij het ongelukkige dier. Voorzichtig, met één hand onder de borst van de vogel, werd het dier uit de takken geplukt. Bij onderzoek bleek de vogel broodmager, maar ongeschonden. 

De grote vleugels maaiden door de lucht totdat ‘ie op z’n lange poten terecht kwam in de kom van het nest. Wankelend liep de ooievaar naar de nestrand waar hij lange tijd nodig had om bij zinnen te komen. Pas de volgende dag besloot hij er weer op uit te trekken. Het is de vraag of het enige ei dat in het nest ligt nog zal worden uitgebroed...

(Karien Scholten)

!