Anne Marie ’t Hart (GroenLinks) bij de presentatie van het concept coalitieakkoord: ‘Onze hand is uitgereikt. De deuren staan open. In Jagtlust, het huis van onze gemeente, gaan de deuren letterlijk open. Waar nu het college van B&W kantoor houdt, zullen wij samen met inwoners gaan kijken hoe we deze plek nog meer een huis voor de gemeente kunnen maken'.
Anne Marie ’t Hart (GroenLinks) bij de presentatie van het concept coalitieakkoord: ‘Onze hand is uitgereikt. De deuren staan open. In Jagtlust, het huis van onze gemeente, gaan de deuren letterlijk open. Waar nu het college van B&W kantoor houdt, zullen wij samen met inwoners gaan kijken hoe we deze plek nog meer een huis voor de gemeente kunnen maken'.

Oppositie reageert op concept coalitieakkoord

Algemeen

door Henk van de Bunt

Eén van de beloften in het conceptakkoord ‘Ruimte voor Morgen’, dat de nieuwe coalitiepartners van D66, PvdA, Groen Links. Lokaal De Bilt en SP vrijdag presenteerden in bijzijn van pers en publiek was in gesprek te gaan met Verwelius over het Hessingterrein. Inzet is een plan binnen de rode contour zo dicht mogelijk bij de uitspraak van de gemeenteraad bij het bestemmingsplan. 

Nieuw is de positie van ‘in de oppositie’ voor de fracties van VVD en CDA en zij beraden zich nu daarop. Sommige fracties waren bij de presentatie aanwezig, anderen lieten zich vertegenwoordigen of reageerden ‘op afstand’. Een enkeling al liet via de sociale media van zich horen en weten. De Vierklank vroeg (op volgorde van binnenkomst) aan die fracties, welke niet bij de totstandkoming van het conceptakkoord waren betrokken om een eerste reactie.

CDA
Werner de Groot: ‘Het CDA is blij dat er een akkoord ligt en het college aan de slag gaat. Er ligt een stevige ambitie voor duurzaamheid en woningbouw. Het CDA ziet de natuur echter altijd in samenhang met de zorg voor mensen in onze gemeente. We missen hier aandacht voor vitale kernen, zorg voor elkaar en lokale economie. Daarnaast hebben we vragen bij uitvoerbaarheid en (financiële) haalbaarheid van dit akkoord’.

Forza
Peter Schlamilch: ‘Dit coalitieakkoord is een Communistisch Manifest. Basisinkomen, grondpolitiek, veel nieuwe schulden en ambtenaren, allerlei woke-geneuzel, 50 zinloze Melkertbanen, betaald parkeren, en de wethouders geven zichzelf 15% loonsverhoging. Grote dossiers weggegeven: windmolens worden (gelukkig) slechts onderzocht, toch bouwen in de natuur, Hessing niet geregeld, Schapenweide toch weer vol bedrijven, onze dorpen volbouwen met hoogbouw en containerwoningen in groenstroken. Een kneiterlinks akkoord, dat vele miljoenen gaat kosten, betaald door de schulden te verhogen van 80 naar 100% die onze kinderen terugbetalen’.

SGP
Arie Vonk Noordegraaf: ‘Positief is dat het coalitieakkoord kort is; wel staan er veel details in. In de praktijk moet blijken hoeveel ruimte er nog blijft voor de raad. De SGP mist in het coalitieakkoord voldoende aandacht voor de groene kernen. In het akkoord staan veel dure plannen, ook worden de wethouderfuncties allemaal voltijd in plaats van deeltijd, maar de SGP mist een financiële paragraaf. Juist in deze economisch onzekere tijd is dit wel van groot belang. Zonder dat is het akkoord een papieren werkelijkheid’.

VVD
Ralph Jacobs: ‘Thema voor de VVD deze periode is ‘De basis op orde’. De ambitieuze en soms absurde coalitieplannen zullen we kritisch maar optimistisch volgen. Onze nadruk ligt op: integrale plannen waarbij ontsluiting goed moet zijn, betere zorg door preventie en vroegdetectie en dat 100% van de duurzaam opgewekte energie gebruikt moet worden! Naast ambitie moet de basis op orde’.

CU
Connie Brouwer: ‘We hebben de inhoud van het coalitieakkoord gezien. We hebben de gelegenheid om inhoudelijk te reageren, dus dat gaan we ook doen. Tip van de sluier: woon- en energiebeleid lijken hun uitvoering in onze groene kernen te vinden. De CU ziet er kritisch op toe dat dan ook juist de inwoners van deze kernen goed er bij worden betrokken. We wensen de coalitie succes met de uitvoering van het coalitieakkoord in de verwachting dat we goed kunnen samenwerken’.