Burgemeester Sjoerd Potters reikt Gé van Olst de versierselen uit als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Sjoerd Potters reikt Gé van Olst de versierselen uit als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Onderscheiden Gé van Olst valt in categorie supervrijwilligers

Algemeen

door Rob Klaassen

Naast een indrukwekkende carrière bij NS en ProRail is Gé van Olst vooral ook heel druk met het verrichten van allerlei vrijwilligerswerk. Hij is zowel slagwerker als bestuurslid van het NS-orkest. Ook was hij 14 jaar lang koster in Utrecht. Nu verricht hij nog beamer-activiteiten voor ‘kerkdienst gemist’ bij de PKN Maartensdijk/Hollandsche Rading. 

Daarnaast was Van Olst van 2007 tot 2020 regiocoördinator van de provincies Utrecht en Flevoland van de CNV Belastingservice. Vanaf 1986 tot op de dag van vandaag is hij als belastinginvuller, opleider en deelnemer bij het CNV Landelijk Hulp Team-belastingservice betrokken.

Vakantiehulp
Toen Gé van Olst als 14-jarige vakantiehulp ooit in een supermarkt begon, kon hij van de baas een echte baan krijgen als hij beloofde handelsdiploma’s te gaan halen. Een combinatie van leren en werken: ‘Mijn doel was toen een eigen zaak te gaan beginnen. Deze wens duurde tot het moment dat ik in de gaten kreeg dat ik dan de rest van m’n leven eraan vastzat om het benodigde startkapitaal af te moeten lossen. Een startkapitaal dat toen zo’n 1 miljoen gulden bedroeg. Rond die tijd sprak ik een vriend, die mij onder het genot van een biertje zei dat er genoeg werk te vinden was bij het spoor. Ik ben toen 10 jaar hoofdconducteur geweest, daarna werd ik medewerker buitendienst. Na de grote reorganisatie bij het spoor in 2001 werd ik ‘Algemeen Leider’, een toen nieuwe functie binnen ProRail. Na 40 jaar spoor ben ik met pensioen gegaan’.

NS-orkest
Al bijna 40 jaar is Gé van Olst lid van het NS-orkest. Naast muzikant vervult hij diverse functies als lid van zowel het bestuur als diverse commissies. Van 2005 t/m 2011 was hij penningmeester en vanaf 2019 tot heden secretaris. Ook was hij initiator van diverse buitenlandse muziekreizen. Hij heeft de website van het NS-orkest opgezet, beheert de communicatie tussen de directie van NS met de leden en de dirigent van het orkest. Ook is hij het aanspreekpunt voor de laad- en losploeg, voor lief en leed, de repetitieruimte, binnen- en buitenoptreden en onderhoudt bij de contacten met externe organisaties.

Wanneer wordt er door het NS-orkest opgetreden? Gé: ‘Wij treden bijvoorbeeld woensdag 25 mei om 9.15 uur op in station Utrecht bij de opening van de 15e Spoorwensdag. Verder zie en hoor je ons bijvoorbeeld bij de opening van een station of een andere feestelijke bijeenkomst, zoals het slaan van een 1e paal of de opening van een werkplaats. Jaarlijks geven wij twee gelijkwaardige concerten op een zaterdag en op een zondag in november. In Utrecht treden we ook op bij grote activiteiten van de stad, zoals de Tour de France, Vuelta e.d. Ook zijn we op diverse stations te vinden ter verhoging van de sfeer, bijvoorbeeld rond de kerst. Eens in de drie jaar gaan we naar het buitenland. We hebben Europa doorkruist van Noorwegen tot in Spanje. Ook hebben we ooit eens Korea en China bezocht. We beschikken met onze 60 muzikanten gelukkig over een kwalitatief goed orkest’.

CNV-belastingservice
Sinds 1986 maakt Gé van Olst in diverse functies deel uit van het CNV-belastingservice: ‘Alle CNV-leden en gepensioneerden zijn welkom met uitzondering van ondernemers of ZZP’ers. Ook niet leden zijn bij ons welkom. We komen buiten de aangifteperiode bij mensen thuis of men komt naar één van onze steunpunten. De hoogte van het inkomen of vermogen is niet van belang. Er wordt volgens de geldende wetgeving samen met de cliënt een aangifte gemaakt. Na een kwaliteitscontrole wordt de aangifte verstuurd. Als er zich toch nog- problemen zouden gaan voordoen dan zorgen wij voor de nazorg. Het leden-hulpteam probeert als eerste de problemen zelf op te lossen. Als dat niet lukt loopt de procedure via juristen van het CNV en kan uiteindelijk zelfs in de rechtszaal eindigen’.

Op dit moment neemt het takenpakket van Gé nog steeds toe en is hij begeleider/docent van de belastingcursus voor de provincies Utrecht en Flevoland. Om deze werkzaamheden goed uit te kunnen voeren is het noodzakelijk jaarlijks de kennis van Belastingen en Toeslagen grondig te actualiseren.