Op 1 april werden twee nieuwe kastanjebomen gepland.
Op 1 april werden twee nieuwe kastanjebomen gepland.

Nieuw groen voor groene kerk

Algemeen

De Protestantse Gemeente De Bilt heeft weer een stap richting verdere ‘vergroening’ gezet. Letterlijk deze keer, want zowel bij de Dorpskerk (De Bilt) als de Oosterlichtkerk (Bilthoven) is in de afgelopen maanden nieuw groen aangeplant. 

Met de bomen en struiken draagt PKN De Bilt bij aan een groene omgeving en wordt ook weer wat extra CO2 uit de lucht omgezet. Zo snijdt het mes aan twee kanten. De bomenaanplant werd voor de helft betaald door het College van kerkrentmeesters. De andere helft kwam voor rekening van de Diaconie, vanuit het ‘groene educatiepotje’. 

Dorpskerk
Bij de Dorpskerk was het op 25 februari al ‘boom-plant-dag’; onder andere een lijsterbes en een krentenboom gingen hier met hulp van jongeren van ‘de Vuurbaak’ de grond in. Op 12 april kreeg de plantactie bij de Dorpskerk nog een vervolg met het zaaien van zonnebloemen. Op 1 april mochten bij de Oosterlichtkerk ook de jongeren van het Tienermoment de handen uit de mouwen steken, bij het planten van twee nieuwe kastanjebomen. Door de jongeren actief bij de aanplant te betrekken, worden ook zij ‘ambassadeurs’ van de groene kerk.

Diaconie
Aad van der Meer, voorzitter van de Diaconie, die zelf bij de Oosterlichtkerk de spade in de grond stak, blikt terug op een geslaagde actie. ‘Om het label ‘groene kerk’ te mogen gebruiken, moeten we elk jaar stappen zetten in het verbeteren van de duurzaamheid. Vorig jaar deden we een grote stap, met het plaatsen van 60 zonnepanelen op het dak van de Oosterlichtkerk; dit jaar hebben we samen met het College van Kerkrentmeesters gekozen voor vergroening van de omgeving van de kerkgebouwen. Daar profiteert de hele buurt van mee. En bomen nemen ook CO2 op, dus zelfs aan het remmen van de klimaatverandering dragen we een heel klein steentje bij.’

Majestueus 
De bomen waren ook zeer welkom omdat zowel bij de Dorpskerk als bij de Oosterlichtkerk in de loop der jaren enkele majestueuze kastanjebomen zijn verdwenen. Bij de Dorpskerk moest jaren geleden een van de kastanjes naast de Kerksteeg worden geveld, nadat door storm een grote tak was afgebroken. Bij de Oosterlichtkerk werden eind vorig jaar de twee dode kastanjebomen aan de voorzijde gekapt. Met de twee nieuw geplante kastanjes heeft de kerk zijn ‘groene poort’ bij de ingang van het kerkterrein weer terug. Een mooi detail bij de boomplantactie is dat de bomen werden geplant door boomkweker Jan van Vulpen, wiens vader Rijk 56 jaar geleden ook de twee oorspronkelijke kastanjes plantte bij de ingebruikname van het kerkgebouw. (Rob Jastrzebski)

-

Op 12 april kreeg de plantactie bij de Dorpskerk een vervolg met het zaaien van zonnebloemen.