Het beschadigde flatgebouw.
Het beschadigde flatgebouw. Foto: [foto Henk van de Bunt]

Deel bewoners flat Weegschaal krijgt inboedel uit woning

Algemeen

Een deel van de bewoners uit de drie weken geleden door een explosie getroffen flatgebouw aan de Weegschaal in Bilthoven krijgt binnenkort de mogelijkheid hun woning kort te bezoeken. Daarna wordt de inboedel ingepakt en opgeslagen of verhuisd. Dit kan omdat toegang tot een deel van de woningen onder strenge veiligheidsvoorwaarden mogelijk wordt. 

Deze week start Woonstichting SSW de eerste verhuizingen in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf. Het flatgebouw blijft voorlopig niet bewoonbaar. Alle gedupeerde bewoners hebben inmiddels tijdelijke of permanente huisvesting gevonden. 

Constructie
Een constructeur heeft vastgesteld dat de achttien woningen aan de buitenzijden van het flatgebouw toegankelijk zijn onder strenge veiligheidsvoorwaarden. De zeven woningen rondom het ingestorte deel van de flat zijn nog niet toegankelijk. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit later alsnog mogelijk is. De constructie van het gebouw moet hiervoor eerst veiliger worden gemaakt. Deze werkzaamheden starten nadat de inboedel uit de buitenste woningen verhuisd is.

Puin
Daar waar de kern van de explosie heeft plaatsgevonden, zijn drie woningen volledig vernield. Hier zal het puin worden geruimd en daarbij wordt geprobeerd zoveel mogelijk bezittingen van deze bewoners ook veilig te stellen. Tijdens de werkzaamheden en onderzoeken blijft het flatgebouw beveiligd met hekken, camera’s en beveiligers.

Onderzoek
De afgelopen weken hebben de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Arbodienst en verzekeraars onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosies. Zij hebben het gebouw nu voorlopig vrijgegeven, maar zullen hun onderzoek voortzetten nadat het flatgebouw verder is veiliggesteld.

Het restant aan de Weegschaal (zuidzijde).